Søndag kom nyheten om at ytterligere 15 personer har dødd som følge av coronaviruset som brøt ut i 11 millionersbyen Wuhan i delstaten Hubei i Kina. Viruset så langt krevd 56 menneskeliv i landet, og det er påvist et tyvetalls smittetilfeller i elleve andre land rundt om i verden.

Totalt skal 1975 personer være smittet i Kina, mens det tidligere denne uken ble oppdaget to tilfeller av smitte i Frankrike. Kinas president sa i en uttalelse lørdag at landet står overfor en alvorlig situasjon.

Kraftig oljeprisfall

– Der er definitivt utbruddet av coronaviruset som har skylden for fallet i oljeprisen den siste uken. At det kommer mens det er kinesisk nyttår er dårlig timing, ettersom det er den travleste reiseuken i året. En umiddelbar reaksjon vil være at det blir flere selgere og man kan risikere at man sitter igjen med drivstoff som ikke blir brukt, sier Nadia Martin Wiggen, oljeanalytiker i Pareto Securities.

Den siste uken har prisen for nordsjøolje, brent spot, falt med over seks prosent. Siden starten av året er oljeprisen ned over åtte prosent. Samtidig stengte alle de tre toneangivende indeksene på Wall Street i helrødt fredag, etter at ytterligere ett tilfelle av coronaviruset ble påvist i storbyen Chicago i delstaten Illinois i USA før helgen. Søndag bekrefter amerikanske helsemyndigheter at et tredje tilfelle er påvist i California.

Wiggen sier virusutbruddet har ført til et usikkert marked.

– Et «worst case»-scenario kan være at tilbudssiden kan sitte igjen på store, usolgte lagre, sier hun.

Dersom situasjonen utvikler seg til å bli en global helsekrise, anslår Wiggen at viruset kan sørge for bortfallet av 300.000 fat i daglig etterspørsel, fordi flytrafikk og andre transportmetoder vil bli rammet. Det fallet vil i så fall resultere i en etterspørsel på samme nivå som fjorårets årlige vekst.

Artikkelen fortsetter under videoen

Dette er det du trenger å vite om coronaviruset: Hva er symptomene, hvordan kan spredningen stoppes og finnes det en kur?
Bill Schaffner er ekspert på smittsomme sykdommer: – Coronaviruset er trolig overført til mennesker fra dyr.
02:03
Publisert:

– Oljemarkedet var «bullish», som betyr at usikkerheten og alvorligheten av virusutbruddet har gjort at de med langsiktige posisjoner i markedet er blitt nødt til å dekke sine posisjoner på kort sikt, sier Wiggen og påpeker at markedet vil styrke seg dersom viruset blir begrenset raskt.

Sammenligner med boksing

Viruset har ennå ikke ført til store børssvingninger i Norge. Fredag stengte hovedindeksen på Oslo Børs opp 1,04 prosent og er ned 0,66 prosent for uken.

Det tror Kristian Tunaal, porteføljeforvalter i Alfred Berg, at ikke kommer til å endre seg med det første.

– Utbruddet skaper en psykologisk reaksjon, men det skal ganske mye til før det skjer noe i markedene. Ser man på sarsutbruddet i 2003, så dundret børsene videre etterpå, sier han.

Tunaal mener markedene har en motstandsdyktighet på kortsiktige reaksjoner på virusutbruddet, og sier han plasserer den nåværende situasjonen i kategorien «mindre støy».

Kristian Tunaal, porteføljeforvalter i Alfred Berg, sammenligner aksjemarkedet med en uthvilt bokser. Han mener det må mer til før de store utslagene synes i markedene.
Kristian Tunaal, porteføljeforvalter i Alfred Berg, sammenligner aksjemarkedet med en uthvilt bokser. Han mener det må mer til før de store utslagene synes i markedene. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Han sammenligner situasjonen med en bokser, og understreker at mye avhenger av hvilken situasjon markedene allerede er i.

– En uthvilt bokser vil kunne ta slag og holde ut lenger, men er han sliten, skal det ikke mye til før han ramler over. Det gjelder også aksjemarkedet. Har det falt mye, er det sårbart for dårlige nyheter, men når det er sterkt, som det har vært hittil i 2020, så er det mer motstandsdyktig.

«Frykten for hva det kan innebære»

Denne uken feirer Kina nyttår, og markedene har med unntak av noen børser holdt stengt siden torsdag kveld forrige uke.

Ved de børsene som holdt åpent på slutten av handelsuken var det knapt bevegelser på nøkkelindeksene, men Shanghai-børsen endte 2,8 prosent lavere torsdag.

– Man har en psykologisk påvirkning som er frykten for hva det kan innebære, mens det fundamentale vil vise seg etter hvert. Hittil i år har det vært kanonbra på børsen, men det blir sikkert litt uro til uken før man ser hvor omfattende dette blir, sier Tunaal.

Verdens helseorganisasjon (WHO) vil så langt ikke erklære en global helsekrise, men organisasjonen har sendt direktiver til sykehus og helsemyndigheter over hele verden om beskyttelsestiltak, skriver NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.