Det varslet finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) på Raufoss fredag.

– Det er en ny sikkerhetssituasjon. Det er krig i Europa, og beredskapen er hevet. Det genererer stort behov for militært materiell. Det er både fordi land har behov for å styrke egen beredskap, og fordi Ukraina har behov for materiell, sier Gram.

Krigen i Ukraina har skapt et stort behov for produksjon av ammunisjon, og selskapene har bedt om produksjonsgarantier.

Avviser at de snur

Det er fordi selskapene ikke vil skalere opp produksjonen kraftig nå, for så å stå uten kunder hvis krigen er ferdig om kort tid. Nammo har bedt om en slik garanti.

– Det er den største kontrakten som er på vei til Nammo noen gang, sier Nammo-sjef Morten Brandtzæg.

Regjeringen avviste på pressekonferansen at de har snudd, etter at de i høst sa nei til Nammos ønske om å få 650 millioner.

– Når vi skal bruke store beløp som vi gjør nå, må vi gjøre det på en måte som gjør at vi får mest mulig ut av de pengene. Her får vi begge deler: Vi får artilleriammunisjon samtidig som vi bygger industri, sier Vedum.

Nammo-sjefen sier at kontrakten er så stor at store deler av deres behov for investeringer kan dekkes gjennom dette.

Trygve Slagsvold Vedum varsler at regjeringen vil bruke mer penger på forsvarsmateriell i tiden fremover, etter avtalen med Nammo.

– Det vil komme flere tunge investeringer i forsvarsmateriell som også vil gi ringvirkninger for vår forsvarsindustri, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Beredskap og Ukraina-støtte

Eksperter har pekt på at krigen kan bli avgjort av om det er Vesten eller Russland som raskest klarer å øke produksjonen av våpen og ammunisjon.

– Krigen i Ukraina har skapt et stort behov for ammunisjon, og norske Nammo spiller en betydelig rolle for Nato-landene og i vestlig ammunisjonsproduksjon, sier Vedum.

– Med denne bestillingen bidrar regjeringen både til vår nasjonale militære beredskap og til å tilrettelegge for å opprettholde vestlig støtte til Ukraina gjennom å styrke vår egen våpenproduksjon sier Vedum.

Nammo: Kan øke kapasiteten

– Vi har hatt god dialog med Nammo om hvordan myndighetene kan bidra til å øke produksjonen. Det er helt sentralt at dette skjer raskt, og i den spesielle situasjonen vi står oppe i må vi være løsningsorienterte, sier forsvarsministeren.

Nammo styres fra hovedkontoret på Raufoss og har 2700 ansatte i 11 land.

– Vi er svært fornøyd med at regjeringen nå foreslår å anskaffe ammunisjon fra Nammo i størrelsesorden 2,6 milliarder. Dette gir oss mulighet til å øke produksjonskapasiteten vår og gir oss nødvendig sikkerhet til å plassere bestillinger hos våre underleverandører for å sikre fremtidige leveranser, sier Brandtzæg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.