I slutten av august satset investor Tor Olav Trøim 900 millioner kroner i aksjer på den norske gjødselgiganten Yara. Det tilsvarer 0,96 prosent av selskapets totale verdi. Hvor mange aksjer Trøim sitter på i dag er ikke kjent.

I forrige uke kunne DN fortelle at også hans kone, investor Celina Midelfart, eier store verdier i Yara. Den 31. desember var hun registrert med aksjer verd 260 millioner kroner i selskapet.

Ekteparet har vært ordknappe om oppkjøpene, men ifølge DNs opplysninger har Trøim de siste månedene jobbet for å påvirke styresammensetningen i Yara.

Tor Olav Trøim (foran) sammen med Håkon Reistad Fure på Pareto-konferansen i fjor høst.
Tor Olav Trøim (foran) sammen med Håkon Reistad Fure på Pareto-konferansen i fjor høst. (Foto: Gorm K. Gaare)

Den kjente investoren har vært i kontakt med aksjonærer, styret, og valgkomiteen for å fremme sitt syn. Hvis Trøim får det som han vil kommer partner Håkon Reistad Fure (31) i Trøims selskap Magni Partners til å bli styremedlem – akkurat som i Storebrand.

Slik kan han sikre seg innflytelse over selskapets utvikling.

Sendte brev til styret

I fjor høst sendte investoren et brev til styret i Yara der han uttrykket et ønske om å skaffe Fure styreplass i selskapet. Hverken Fure eller Trøim har svart på DNs henvendelser, men styreleder Geir Isaksen i Yara bekrefter å ha mottatt et brev fra Trøim.

– Det er riktig at vi mottok et brev fra Trøim 5. november i fjor med synspunkter på virksomheten og vår finansielle status. Der sto det også at han hadde tatt kontakt med valgkomiteen med synspunkter om styrets sammensetning. Hvem som skal sitte i styret er det ikke styret som avgjør, sier han.

Eventuelle nye styremedlemmer velges på generalforsamlingen 7. mai. Det er valgkomiteens oppgave å utpeke og innstille potensielle kandidater. Leder for valgkomiteen i Yara, Otto Søberg, forteller at de hvert år tar kontakt med de største aksjonærene om prosessen frem mot generalforsamlingen.

– Vi har hatt møter med flere av aksjonærene, og en av dem var Trøim. Vi hadde et hyggelig, konstruktivt møte med ham.

– Fremmet han Håkon Reistad Fure som en kandidat til styret?

– Jeg kan ikke kommentere navn eller aksjonærers ønsker. Det må vi ta innad i valgkomiteen, sier han.

«Godt forhold til aksjonærer»

Staten er største eier i Yara med 41 prosent. Eierskapet forvaltes av Nærings- og fiskeridepartementet som har stor makt i utdelingen av styreverv.

En drøy måned etter at Trøim sendte brevet til Yara-styret møtte han, Celina Midelfart, og resten av teamet hans i Magni Partners, departementsråd Mette Wikborg i Næringsdepartementet til et møte.

Det kommer frem i et brev sendt til Olje- og energidepartementet om et annet prosjekt investoren holder på med:

«Vi har et møte med Næringsdepartementet og Mette Wikborg mandag for å diskutere Yara der min kone Celina Midelfart og jeg har tatt en betydelig aksjeposisjon og også fått et godt forhold til mange av de andre store aksjonærene,» skriver Trøim i brevet.

Midelfart vil ikke gå inn på hva som ble diskutert på møtet.

– Dessverre ønsker vi å forbeholde Yara-dialogen til de fora det er naturlig, og ikke føre den i det offentlige rom, sier hun.

Staten liker engasjementet

Næringsdepartementet bekrefter at de møtte Trøim, Midelfart, og de andre representantene fra Magni Partners.

Kommunikasjonsdirektør Trond Viken vil ikke si hva som ble diskutert på møte.

– Det er positivt at aksjonærer viser interesse og engasjement for selskaper hvor staten har eierandeler. Det å ha dialog med ulike interessenter som vil dele sine refleksjoner og vurderinger om disse selskapene er både nyttig og i tråd med ordinær praksis.

– Er det aktuelt for dere å gi Trøim et styreverv?

– Staten vil på generalforsamling ta stilling til de saker som fremmes for generalforsamlingen, sier han.

Solgte med vanvittig gevinst

Det er ikke mer enn et knapt år siden Trøim og Midelfart solgte seg ut av Storebrand. De kjøpte seg inn tre år tidligere, da flere vendte ryggen til selskapet. I løpet av disse årene sikret de seg store utbytter, og da de solgte seg ut fikk de en samlet gevinst på vanvittige 509 millioner kroner.

Som storaksjonær i Storebrand fikk Trøim i 2015 umiddelbart nettopp Håkon Reistad Fure inn som styremedlem i selskapet. Han kom fra en stilling som finansanalytiker i DNB Markets, før han ble håndplukket inn i Trøims team.

For å få gjennomslag for ønskene sine må Trøim ha tilstrekkelig med støtte hos aksjonærene. En av de andre store eierne i selskapet er Verdipapirfondet DNB Norge (IV). De har aksjer for 1,1 milliard kroner i Yara, og dermed er på 11. plass over aksjonærene.

Sjefforvalter Jarle Sjo i DNB vil ikke kommentere om han har hatt kontakt med Trøim.

– Vi har jevnlig kontakt med andre eiere i selskaper vi er investert i. Dette gjelder også Yara.

Han vil heller ikke si noe om Trøims ønske om å sikre seg en styreplass i selskapet.

– Det jeg kan si er at vi møter valgkomiteen i selskaper vi er investert i. Der gir vi våre innspill til styrets sammensetning, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.