Oljerelaterte aksjer ledet an i oppgang på Oslo Børs mandag etter god oljeprisutvikling siden stengetid på fredag. Norwegian Air Shuttle falt markert etter at selskapet la frem trafikktall for oktober i morgentimene

Trafikktallene fra Norwegian var skuffende, ifølge flere meglerhus. Analytiker Hans-Marius Lee Ludvigsen i Kepler Cheuvreux trekker frem fyllingsgraden, som totalt sett var ned ett prosentpoeng til 87,4 prosent sammenlignet med oktober i fjor.

-Tallene var svake, det er ingen tvil om det. Det som overrasket oss mest var at fyllingsgraden falt år over år. Fallet i fyllingsgrad på langdistanse, som har falt fra 95 til 88 prosent år over år, er et usikkerhetsmoment og et datapunkt vi ikke så komme, sier han til TDN Finans.

-Noe av forklaringen er naturligvis at selskapet vokser litt raskere enn antatt og har en del nye ruter, men fyllingsgraden var på den svake siden av forventningene våre uansett hvordan man vrir og vender på det. I tillegg var presset på billettprisene litt tøffere enn vi ventet, i alle fall når man tar høyde for at flyene var mindre fulle, ettersom Norwegian har en aktiv-load strategi, sier han.

Kepler Cheuvreux gjør ingen endringer i sin kjøpsanbefaling på aksjen. Kursmålet på 330 kroner forblir, og Ludvigsen påpeker at man skal være forsiktig med å tolke månedstall isolert sett.

-Vi endrer ikke vår oppfatning av at aksjen er billig både i forhold til flåteverdier og langsiktig inntjeningspotensiale, men risikoen er stor og inntjeningsestimatene kuttes noe på bakgrunn av dagens rapport. Fyllingsgraden har lenge vært det som har vært mest tilfredsstillende i det operasjonelle hos Norwegian, så usikkerhet rundt den er selvsagt negativt. Samtidig er det fort gjort å bli fartsblind på disse ganske volatile trafikkoppdateringene, så vi skal nok la en måned være en måned, og ikke bli for revet med, sier Ludvigsen avslutningsvis.

Også DNB Markets betegner tallene som svakere enn ventet, og viser til at yielden var litt under deres estimater.

«Med en yield på 0,39 kroner er utviklingen flat i forhold til september og noe svakere enn vi forventet på 0,40 kroner. Vi lå på forhånd inne med en estimert implisitt ebitda på 259 millioner kroner, men ser på grunnlag av denne rapporten og etter en første gjennomgang, en justering ned til 189 millioner kroner», skriver meglerhuset i en rapport.

Norwegian-aksjen falt 5,6 prosent mandag.

Rundt stengetid i Oslo ble brent 1. posisjon handlet rundt 62,7 dollar per fat, om lag to dollar per fat høyere enn ved stenging fredag.

Over helgen har Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman beordret arrest av elleve prinser, fire ministere, samt en rekke tidligere ministere. Arrestasjonen skal ha skjedd i forbindelse med en anti-korrupsjonsetterforskning.

Commerzbank mener at de seneste dagers oljeprisoppgang skyldes utviklingen i Saudi-Arabia og ser en destabilisering av landet som den største risikoen for sin konservative oljeprisprognose.

«Vi er fortsatt overbevist om at fundamentale data rettferdiggjør en betydelig lavere oljepris», skriver Commerzbank, men legger til at så lenge geopolitiske nyheter dominerer gir ikke anslag basert på fundamentale data stor mening.

God fart i tørrlast

Ellers steg Golden Ocean-aksjen betydelig på børsen. Om tørrbulksektoren skriver Fearnley Securities at skipsverdiene nå er opp 80 prosent sammenliknet med fjorårets bunnivå. Meglerhuset ser videre 10 prosent oppside i eiendelsverdiene, som i kombinasjon med en stagnerende flåtevekst og økt tonnmil for jernmalmtransport resulterer i rikelig oppside.

Fearnley gjentar sin kjøpsanbefaling på sektoren. Golden Ocean-aksjen endte opp 6,0 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,25 prosent til 817,85 poeng, omsatt for 3.575 millioner kroner.(Vilkår)