Da råvarebørsen Nasdaq Clearing denne uken tvangssolgte kraftkontraktene som krafttrader Einar Aas hadde investert i var det ikke bare Aas som gikk på en milliardsmell. Den såkalte juniorkapitalen som Nasdaq hadde stilt for å dekke potensielle tap var på 7 millioner euro og ble umiddelbart visket ut når tvangssalget startet.

I tillegg måtte Nasdaq hente 107 millioner euro fra misligholdsfondet som råvarebørsens medlemmer og kunder har bidratt til.

Totalt tapte dermed Nasdaq og dets medlemmer 114 millioner euro, eller nær 1,1 milliarder kroner, på å tvangsselge de enorme kraftveddemålene Einar Aas hadde inngått.

I en børsmelding fredag ettermiddag melder Nasdaq Clearing at selskapet nå graver dypt i egen lomme for å stille ny sikkerhet for handelen på råvarebørsen.

– Som en følge av denne ukens mislighold fra et av medlemmene, og for å styrke våre forpliktelser til råvaremarkedet og dets medlemmer implementerer Nasdaq Clearing nå en midlertidig juniorkapital for råvaremarkedet på 200 millioner svenske kroner, skriver Nasdaq i meldingen.

Betaler av egen lomme

Den midlertidige juniorkapital som Nasdaq Clearing nå stiller tilsvarer rundt 19 millioner euro. Dette er nær tre ganger så høyt som den juniorkapitalen på 7 millioner som gikk tapt denne uken.

Nasdaq Clearing skriver at det er selskapet selv som skal finansiere den midlertidige juniorkapitalen, og at denne kapitalen vil bli brukt først dersom det oppstår nye tap.

Nasdaq har også bedt råvarebørsens medlemmer om å bidra med frisk kapital til misligholdsfondet som bar det meste av tapet knyttet til Einar Aas sine kraftposisjoner. Nasdaq prøver i fredagens børsmelding å berolige medlemmer som kvier seg for å putte nye penger i sikringsfondet.

– Vær vennlig å noter at det påfylte medlemsfondet vil være den siste transjen som vil bli benyttet i denne overgangsperioden, skriver Nasdaq.

Overgangsperioden varer ifølge Nasdaq i 90 dager fra i dag.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik fungerer krafttrading
DNs Terje Erikstad forklarer hvordan krafttrader Einar Aas tapte alt.
02:32
Publisert: