Saken er oppdatert tirsdag formiddag

Prisene i kraftmarkedet har ikke roet seg siden Nasdaq overtok Einar Aas' portefølje sist uke. Tvert imot er forskjellene mellom nordiske og tyske kraftpriser økt ytterligere til nivåer man aldri før har sett.

Da det smalt for Einar Aas forrige mandag var prisdifferansen rekordhøye 15 euro i 2019-kontraktene. Mandag steg denne såkalte spreaden til 19 euro.

– Det er rekordhøyt. Kull og CO2-priser har fortsatt opp og løftet de tyske kraftprisene, samtidig som det er vått vær som drar ned her. Det er nok også noen etterdønninger av Einar Aas og at noen andre også sitter i tilsvarende posisjoner. Prisendringene er større enn hva det fundamentale skulle tilsi, sier Marius Holm Rennesund, partner i energirådgivningsselskapet Thema Consulting.

Han tror forskjellene kan fortsette å øke på kort sikt hvis det fortsatt er aktører som må selge seg ut, men at markedet vil nærme seg en lavere spread på sikt.

Solgt til én

I forbindelse med overtagelsen av porteføljen til Einar Aas sist tirsdag, tok Nasdaq Clearing kontakt med fire medlemmer, alle store kraftselskaper. I en lukket auksjonsprosess fikk de legge inn bud på porteføljen som ble så skjebnesvanger for Einar Aas.

– Vi tok kontakt med de fire av våre medlemmer som vi antok var best i stand til å håndtere en slik portefølje, sier Fredrik Ekström, styreleder ved Nasdaq Clearing i Stockholm.

De fire selskapene, fikk delta i en lukket budprosess. Energiavisen Europower skrev mandag at det var tyske Uniper, som endte opp med å ta over. Mandag ville ikke Uniper kommentere opplysningen, men benekter tirsdag.

- Vi har ingen posisjon som følge av defaulten i forrige uke, sier Roger Strandahl, pressekontakt i Uniper Energy. Uniper er det ene benet i den tyske energigiganten Eon, som ble skilt ut i 2016 og fikk med seg Eons fossile portefølje, med kullkraftverk, gasskraftverk i tillegg til kjerne- og vannkraftverk.

Finske Fortum eier 47 prosent av Uniper, som har 12.000 ansatte i 40 land og en omsetning på 36 milliarder euro i første halvår i år.

– Jeg har ingen kommentar til hvem som har overtatt porteføljen, sier Georg Aasen, sjef for råvarebørsen Nasdaq Oslo, som er søsterselskapet til oppgjørssentralen i Stockholm, Nasdaq Clearing.

Justerte porteføljen

Ekstrøm bekrefter at porteføljen ble overtatt tirsdag morgen klokken 08:20 og at de fire kraftselskapene ble kontaktet tirsdag.

– Så hedget vi porteføljen til onsdag ettermiddag da den ble overtatt. Det betyr at vi gjør justeringer i porteføljen hvor vi forsøker å dra ned risikoen slik at den blir lettere å selge. Regelverket sier at en portefølje uten dekning skal selges i løpet av to dager, hvilket vi holdt oss innenfor, sier Ekström.

Georg Aasen opplyser at de fire som ble invitert til budprosessen ble satt i en innsideposisjon og hadde ikke lov til å handle på informasjonen de fikk.

– Vår markedsovervåkning har fulgt ekstra nøye med for å se om det har vært noen unormal adferd i markedet. Det har vi ikke sett tegn til, sier han

Heller ikke mandag, da kursutslagene for både tyske og nordiske kraftpriser var ekstreme, ble det sett noe tegn til at noen av aktørene spekulerte i at noen aktør skulle gå over ende, ifølge Aasen.

– Hvis en aktør med et stort volum la ut et stort volum, kunne det gitt påvirkning på prisbildet. Selv om vi så ekstreme kurshendelser, så vi ikke unormale volumer omsatt, sier Aasen.

Nasdaq meldte mandag ettermiddag at sikringsfondet igjen var fullt oppkapitalisert etter at medlemmene hadde betalt inn 107 millioner euro.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik fungerer krafttrading
DNs Terje Erikstad forklarer hvordan krafttrader Einar Aas tapte alt.
02:32 Min
Publisert: