– Ledelseslønn og selskapenes grådighet har nådd et nivå som er veldig usunt, sa Nicolai Tangen da han talte under Financial Times' eventet Global Boardroom.

Tangen la til at amerikanske investorer ikke har vært villige til å stille selskapene til ansvar, fordi deres egne sjefer også får svært godt betalt.

Han bemerket også at amerikanske toppsjefer får nær 15 million dollar i årslønn, samtidig som det er en levekostnadskrise i verden.

Legger frem ny strategiplan torsdag

Norges Bank Investment Management (Nbim) legger torsdag frem sin nye strategiplan for de neste tre årene. På den britiske avisens event snakket Tangen om hvordan fondet i fremtiden vil bruke sin stemme for å påvirke miljøet, mangfold og avlønninger på toppen av selskapene fondet er aksjonær i. Det skriver FT.com.

– Ja, vi kan si tydeligere fra og det tror jeg vi skal. Vi kan stemme mer mot i selskaper hvor vi har andre forventninger til hvordan de skal oppføre seg, sa Tangen i London.

Mer aktiv eier

Tangens ord kan leses som en advarsel til selskaper over hele kloden, ettersom Oljefondet eier i snitt 1,5 prosent av alle verdens børsnoterte selskaper.

Nbim har de senere årene blitt en stadig mer aktiv eier, blant annet ved at det fem dager før de forskjellige selskapenes generalforsamlinger offentliggjør hva de har tenkt til å stemme.

Tangen advarte direktører og styremedlemmer i selskaper som ikke har planer for hvordan deres virksomhet skal nå nullutslipp at fondet «absolutt» vil stemme imot dem.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.