Analytiker i Sparebank 1 Markets, Thomas Dowling Næss, forventet mer av hydrogenselskapet Nel i første kvartal. Onsdag la selskapet frem resultatene for første kvartal.

– Sånn overordnet leverer Nel svakere enn ventet, nok et kvartal. Særlig sett i lys av at de skuffer på rapporterte tall, og kun har en svak oppgang i ordreboken, er dette et svakt kvartal, sier Næss.

Ti ganger høyere kapasitet

I første kvartal hadde Nel en omsetning på 213 millioner kroner. Det er opp 36 prosent fra samme periode i fjor, men ned fra forrige kvartal da omsetningen var på 248 millioner kroner.

Næss mener de rapportere inntektene er skuffende, og viser til at selskapet at utvidet kapasiteten betydelig det siste året.

–Inntektene faller kvartal over kvartal, men øker målt mot første kvartal 2021. Da må man huske på at selskapet nå har en kapasitet som er omtrent ti ganger høyere enn den var i fjor da anlegget på Herøya ikke var ferdigstilt.

Nel rapporterte samtidig om at selskapet hadde et ordreinntak på 283 millioner kroner i kvartalet. Den totale ordrereserven beløper seg dermed til 1,3 milliarder kroner.

Nå er Næss, som for tiden har en salgsanbefaling på Nel-aksjen med kursmål 7,5 kroner, usikker på om selskapet kan levere på forventningene.

– Nel er priset på forventninger om signifikant vekst. Den ordreboken de har dekker knapt våre estimater for 2022. Det vil si at det er svært høy usikkerhet på våre fremtidige estimater, som ligger inne med en kraftig vekst utover 2022, og som ikke forsvarer dagens prising, sier Næss og legger til:

– Med den kostnadsbasen de har så kommer ikke selskapet til å tjene penger med kun 500MW på Herøya. Da er de er avhengig av å øke kapasiteten. Vi er heller ikke sikre på om den kapasitetsutvidelsen vi være nok. Vi tror at konkurransen kommer til å være skyhøy.

På den svake siden

Til tross for svak inntektsutvikling leverte selskapet et overskudd på 84 millioner kroner i kvartalet. Det er solid opp fra forrige kvartal da selskapet hadde et underskudd på 269 millioner kroner.

Driftsresultatet i første kvartal 2022 endte imidlertid på minus 187 millioner kroner. Det positive resultatet skyldes dermed finansinntekter på 279 millioner kroner. Nels finansinntekter fra første kvartal kommer blant annet av at markedsverdien i Everfuel, der selskapet har eierandeler, økte i kvartalet.

Men heller ikke Gard Aarvik, analytiker i Pareto, jubler over dagens kvartalspresentasjon fra Nel.

– I utgangspunktet syns vi topplinjeutviklingen er litt svak. Selv om det var ok fart i elektrolysesegmentet, så var fuelingsegmentet skuffende. I sum var det en rapport som var mer på den svake siden, sier Aarvik.

Avtroppende toppsjef i Nel, Jon André Løkke.
Avtroppende toppsjef i Nel, Jon André Løkke. (Foto: Gunnar Lier)

Hentet 1,5 mrd.

– Vi er fortsatt forpliktet til vår vekststrategi og er trygge på det langsiktige potensialet for næringen. Både ordreboken og pipeline vokser, og vi fortsette å se sterke utsikter for grønt hydrogen, sier Nel-sjef Jon André Løkke i en børsmelding i forbindelse med dagens rapport.

Ved børsåpning tirsdag falt aksjen over fem prosent, men noen timer senere i 12-tiden er aksjen opp rundt 4,5 prosent.

I slutten av mars hentet Nel 1,5 milliarder kroner i ny kapital. Pengene Nel hentet skal brukes til å øke produksjonskapasiteten, å utvide organisasjonen med tanke på ordreinngang og anbudsaktivitet, ifølge selskapet.

Etter kapitalinnhentingen vurderte selskapet å utstede ti millioner nye aksjer til samme kurs på 15,3 kroner til øvrige aksjonærer, men i mellomtiden falt Nel-kursen til 14,93 kroner og selskapet droppet en ny runde.

I rapporten for første kvartal fremkommer det at selskapets kontantbeholdning ligger på nær fire milliarder kroner.

Tidligere i år ble det også kjent at toppsjef Jon André Løkke går av ved slutten av andre kvartal. Løkke fortsetter i styret, mens Q-Free-sjef Hakon Volldal tar over.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.