Hydrogenteknologiselskapet Nel er i full gang med brannslukkingen etter et en av selskapets hydrogenstasjoner eksploderte i Sandvika mandag. Eksplosjonen skjedde på en av årets store innfartsdager og det oppsto enorme køer da E18 måtte stenges i flere timer andre pinsedag.

Det er foreløpig ikke kjent hva som forårsaket eksplosjonen, men Uno-X, som eier og drifter hydrogenstasjonen, har besluttet å stenge de to andre stasjonene selskapet eier i Norge, i Åsane i Bergen og på Hvam i Skedsmo.

Nel-aksjen falt tungt fra start tirsdag morgen og var etter fire minutters handel ned 28 prosent. Aksjen har hentet seg noe inn og er klokken 14.30 ned 17 prosent.

Siden 27. mai har Nel-aksjen dermed falt rundt 37 prosent på Oslo Børs. Det kraftige kursfallet kom etter at en av selskapets største aksjonærer varslet et betydelig nedsalg av aksjer. Til tross for kursfallet er aksjen opp over 90 prosent det siste året.

Stenger ti stasjoner

Tirsdag morgen avholdt Nel en telefonkonferanse for å informere investorer og analytikere om hendelsen.

– Vi er svært takknemlig for at det ikke er meldt om alvorlige personskader etter ulykken. Jeg vil takke nødetatene for rask respons og godt arbeid, sa administrerende direktør Jon André Løkke under konferansen.

Nel mobiliserte sitt eget kriseteam kort tid etter eksplosjonen, og fløy også inn to eksperter fra Danmark. Ekspertene har allerede jobbet på ulykkesstedet i flere timer.

– På dette stadiet er det for tidlig å spekulere i hva som har skjedd og hva som forårsaket ulykken, sier Løkke.

Som en konsekvens av ulykken har Nel besluttet å midlertidig stenge ned ti lignende hydrogenstasjoner. Dette er stasjoner som er av samme generasjon som den som eksploderte i Sandvika. Flere av disse ligger i utlandet.

– Vi gjør alt vi kan for å komme til bunns i dette så raskt som mulig, og vi håper å ha mer informasjon tilgjengelig i løpet av de neste dagene, sier Løkke.

Nel vil bistå myndighetene i den pågående etterforskningen av ulykken.

Mange brenner seg

Hos nettmegleren Nordnet har hydrogenselskapet Nel blitt en av de mest populære aksjene.

– Det er en av de største private folkeaksjene blant våre kunder, rett bak Norwegian, Hydro og Equinor, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Han forteller at Nordnets privatkunder i forrige uke nettokjøpte Nel-aksjer for 60 millioner kroner.

– Sviende tap i dag, sier Johannesen.

Til sammen hadde drøyt 9.600 Nordnet-kunder investert om lag 1,4 milliarder kroner i Nel før helgen. Dagens kursfall har så langt i tirsdagens handel påført småinvestorene et papirtap på rundt 250 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.