– Vi har aldri frigjort så mye aksjer at det ligger så stor sum på bok. Det er litt vanskelig nå. Du venter jo på at det skal falle, sier Istvan Nemeth.

De fleste kan få høydeskrekk nå. Børsene har kjempet seg tilbake etter den kraftigste nedturen siden finanskrisen. Det er nesten for godt til å være sant.

Denne uken har Wall Street steget nye fire prosent.

Solgte halvparten

I fjor vår skrev DN om Istvan Nemeth og Ildiko Nemeth, som tross en kjempeblemme i aksjemarkedet som endte med kausjon, har bygget seg opp en formue med 35 millioner på børs.

Nylig har de levert inn regnskap for fjoråret som viser at deres felleseide Nemeth Finans endte med et resultat før skatt på 12 millioner kroner i 2019 og 32 millioner kroner på børsen. Da var cirka 100.000 kroner plassert i banken.

– Vi hadde mye ålreite aksjer. Det var et høyt nivå på Oslo Børs, sier Nemeth.

Mye av oppgangen kan de takke hydrogenselskapet Nel for. Ved inngangen til året hadde familien Nemeth 1,4 millioner aksjer i Nel. Da sto kursen i rundt 8,6 kroner. Siden den gang har aksjekursen over doblet seg. Selskapet er ofte mer omsatt enn både DNB og Equinor.

På veien har Nemeth tatt gevinst. Etter DNs beregninger er gevinsten på vel over ti millioner kroner i år. Nemeth selv ønsker ikke å kommentere beløp i enkeltaksjer.

– Før korona kom, lykkes vi skikkelig. Vi solgte litt før korona kom ordentlig, men vi falt skikkelig vi også. Vi var med koronasuget ned og så var vi med opp igjen, sier Nemeth, som forklarer at avkastningen for året nå er positiv igjen.

– Nå har vi solgt unna en del. Vi har solgt halvparten av aksjeporteføljen, sier han.

De siste ti årene har familien Nemeth tjent tett oppunder 50 millioner kroner gjennom sine aksjeinvesteringer i Nemeth Finans.

– Vi er så unge ennå

Istvan Nemeth har ingen planer om å sette pengene fra banken i lange posisjoner på børs med det første. De ønsker heller å kjøpe seg litt inn og ut av aksjer ukentlig.

– Vi er så unge ennå og har så mange år igjen, så vi må frigjøre litt og finne noen ukentlige caser, sier Nemeth.

– Kid har vi gått fire ganger inn og ut av. Den er solid og vi trenger ikke treffe bunn og topp, men bare treffe nedtrend og opptrend, sier han.

Interiørkjeden Kid har steget 58 prosent på børs i år.

Men ikke alle investeringer har betalt seg.

– Det ble bra tap på Norwegian... Men vi har kjøpt tilbake. Jeg har tro på Norwegian, sier Nemeth.

De to har også hatt betydelige poster i Scatec Solar og Kongsberg Automotive.

Solgte høyt

Sist mandag hentet Nel 1,3 milliarder kroner i frisk egenkapital gjennom en kapitalutvidelse som var rettet mot bestemte investorer. Selskapet har ennå til gode å tjene penger, men har store vekstplaner og får kontrakter på løpende bånd.

Et av Nels store gjennombrudd er rammeavtalen med den amerikanske lastebilprodusenten om levering av 448 elektrolysører. Det er en avtale i milliardklassen.

Aksjen har steget 130 prosent i år og har tidvis overgått selv de mest optimistiske anslagene fra analytikerne. Nemeth sier de kjøpte rundt 60.000 aksjer i emisjonen, men at de har solgt unna mange gamle aksjer på dagens høye nivåer. Han sier de fortsatt har troen på selskapet.

– Markedet er der, og jeg har tro på det og de er flinke, men kapasiteten deres er langt under ordrereserven. Det vil ta mange år før de kommer opp dit, og på så mange år kan det komme kinesiske konkurrenter. Nel er langsiktig bra, men det var så mye urolighet i markedet, sier han.

I august i fjor sa Nel at selskapet skulle bygge en ny fabrikk på Herøya i Porsgrunn for å øke produksjonskapasiteten. Da ble det også uttalt at selskapet ser på muligheter for å etablere en enda mer avansert produksjonslinje og prosess for å øke kapasiteten betydelig over 1GW i året.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.