Aksjen til hydrogenteknologiselskapet Nel har falt 33 prosent etter at en av selskapets hydrogenstasjoner eksploderte andre pinsedag. Kursfallet påførte tirsdag privatkundene til nettmegleren Nordnet et papirtap på over 250 millioner kroner. For dem som ikke solgte seg ut har pengene fortsatt å renne ut.

Nel-aksjen falt onsdag over ti prosent, og kursraset fortsetter torsdag. Rundt klokken 11 er aksjen ned drøyt 7 prosent, etter å ha hentet seg inn fra et dypdykk tidligere på dagen. Det betyr at aksjen til sammen har falt 48 prosent i verdi siden toppen den 27. mai.

I likhet med aksjonærene har også administrerende direktør i Nel, Jon André Løkke, all grunn til å fortvile over kursutviklingen.

For drøyt to uker siden kunne Nel-sjefen ha realisert sine opsjoner i selskapet med en gevinst på nær 38 millioner kroner. Klokken 11 torsdag hadde denne latente gevinsten krympet til bare 10,8 millioner kroner.

Det betyr at papirverdien av Nel-sjefens opsjoner har falt med rundt 27 millioner kroner siden 27. mai.

– Det er to ting jeg aldri kommenterer; Nels aksjekurs og privatøkonomi. Dermed har jeg lite å bidra med her, skriver Løkke i en tekstmelding til DN.

Aksjen tredoblet seg

Nel-sjefen fikk i januar 2016 tildelt 6 millioner opsjoner i selskapet med en utøvelseskurs på 5,46 kroner. Det neste halvåret falt Nel-aksjen tungt og ble sommeren 2016 handlet ned mot to kroner.

Dermed ble utøvelseskursen på opsjonene, det vil si minsteprisen aksjen må ha for at opsjonene skal ha en verdi, litt for uoppnåelig. Nel-styret gikk dermed i august samme år med på å kutte utøvelseskursen på Løkkes opsjoner til tre kroner per aksje.

Sommeren 2018 startet Nel-aksjen en imponerende klatretur fra 2,9 kroner i slutten av mai og opp til 9,3 kroner ett år senere. Det er ikke hverdagskost at aksjer tredobler seg på Oslo Børs, og etter et kraftig rally i mai var det hallelujastemning blant aksjonærene.

Drøyt to uker senere skulle nok mange ha ønsket at de forlot menigheten litt tidligere.

Unngikk tap på 265 millioner

Det kraftige kursfallet ble utløst av at to av Nels største aksjonærer i begynnelsen av juni varslet et betydelig nedsalg av aksjer. De to selskapene F9 Investments LLC og H2 Holding Aps, kom begge inn som Nel-aksjonærer i forbindelse med oppkjøp Nel gjennomførte.

Til sammen ble 9,3 prosent av utestående aksjer i Nel lagt ut for salg, etter at de to selskapene hadde klart å komme seg ut av en innlåsningsavtale («lock up») som forbød salg før henholdsvis 30. og 25. juni.

I ettertid kan selvfølgelig de to storaksjonærene prise seg lykkelig for at de kom seg ut før hydrogenstasjonen smalt.

Dersom F9 Investments og H2 Holding hadde solgt de 113 millioner Nel-aksjene til onsdagens sluttkurs, fremfor til prisen de oppnådde den 4. juni, så hadde de fått rundt 265 millioner kroner mindre for aksjene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.