Jon André Løkke, tidligere toppsjef i hydrogenselskapet Nel, har fredag solgt 450.000 aksjer i selskapet han ledet frem til tidligere i år.

Det fremgår av en børsmelding fra selskapet.

Salget ble gjort til en gjennomsnittskurs på 15,5844 kroner per aksje, noe som betyr at Løkke har solgt Nel-aksjer for rett over syv mill. kroner i selskapet der han nå er styremedlem.

Etter transaksjonen eier Løkke 550.000 aksjer i Nel.

I samme melding opplyses det at Anders Søreng, som er CTO, har solgt 65.000 aksjer. Han eier 135.000 aksjer etter nedsalget.

Nel-aksjen falt drøyt to prosent fredag, til sluttkurs 15,49 kroner. Nel-aksjen har steget 1,9 prosent så langt i år.

Informerte styret i fjor

Det var i starten av januar at Jon André Løkkes avgang ble kjent. Ifølge en melding 5. januar hadde Løkke allerede i midten av 2021 kommunisert til styret at tiden var inne for å begynne jakten på hans arvtager.

Han ble erstattet av tidligere Q-Free-sjef Håkon Volldal.

«På bakgrunn av Løkkes beskjed til styret i midten av 2021, satte styret i gang et bredt, internasjonalt søk etter tilgjengelige kandidater, basert på forhåndsbestemte kriterier. Den prosessen er nå ferdig, og vi er glade for å kunngjøre at Håkon Volldal tar over. Han representerer en moderne lederskapskultur og oppfyller alle kriteriene vi hadde», het det i børsmeldingen i januar.

Da nyheten sprakk var Løkke inne i sitt sjette år i hydrogenselskapet, etter å ha kommet fra toppstillinger i Norsk Titanium og Rec-datterselskapet Rec Wafer.

På spørsmål om hvorfor han hadde bestemt seg for å gå av svarte Løkke at han ville ha «mer fleksibilitet i hverdagen».

Løkke hadde i 2020 en årslønn på 2,74 millioner kroner og en bonus på 840.000 kroner. Han hadde rett på et halvt års etterlønn etter avgangen.

Børsoppturen og Nikola-samarbeidet

Nel fikk en betydelig opptur i koronaåret 2020, da aksjen steg rundt 300 prosent under den første nedstengningen. Etter toppnoteringen i slutten av januar i fjor, har det imidlertid gått langt tregere. Aksjekursen er nå mer enn halvert siden toppen, og endte fredagens handel til sluttkurs 15,49 kroner.

De siste drøye to årene har Nels samarbeid med det skandaleombruste, amerikanske selskapet Nikola fått mye oppmerksomhet. Samarbeidet, som strekker seg tilbake til 2018, ble den gang møtt med stor optimisme i markedet, og selskapet anslo da at leveringene av elektrolysører og tilhørende pumpeutstyr til Nikola skulle starte i 2020. Kontrakten var verd flere milliarder kroner, ifølge selskapet.

I tillegg bygget Nel seg opp en betydelig aksjepost i Nikola. Så smalt det i 2020.

I september det året la den amerikanske aktivistinvestoren Hindenburg Research ut en rapport hvor det ble påstått at Nikola var en svindel, og at selskapets ledelse har overdrevet beskrivelsene av testlastebilene sine for å få investorer med om bord. Nikola tok avstand fra påstandene og slo tilbake mot Hindenburg i en lengre uttalelse noen dager senere.

Nikolas aksjekurs stupte den påfølgende tiden, og førte blant annet til at Nel skrev ned Nikola-aksjer med en halv milliard kroner i tredje kvartal 2020.

Rett før jul kom nyheten om at Nikola hadde inngått et forlik med det amerikanske Finanstilsynet SEC (Securities and Exchange Committee) på 125 millioner dollar etter anklager om at selskapet forledet investorer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.