Hydrogenselskapet Nel leverte et driftsresultat på minus 241 millioner kroner, og en omsetning på 183 millioner kroner i andre kvartal.

Det var langt svakere enn ventet. Analytikerne ventet på forhånd at selskapet skulle rapportere et driftsresultat på minus 124 millioner kroner, og en omsetning på 267 millioner kroner i årets andre kvartal, ifølge TDN Direkt.

Analytiker i Sparebank 1 Markets Thomas Næss understreker at resultatene var svake.

På Oslo Børs falt Nel-aksjen fra start, før den snudde opp for en kort periode. Ved ti-tiden falt aksjen rundt fire prosent igjen. Næss viser til at Nel ofte svinger mye på Børsen.

Analytiker Thomas Dowling Næss i Sparebank 1 Markets er ikke imponert over Nels kvartalstall.
Analytiker Thomas Dowling Næss i Sparebank 1 Markets er ikke imponert over Nels kvartalstall. (Foto: Sparebank 1 Markets)

Nel handles torsdag formiddag til 15,4 kroner aksjen. Sparebank 1 har et kursmål på syv kroner.

– Vi mener at aksjen er altfor høyt priset. Dagens rapport er med på å bekrefte dette, sier Næss.

Underskuddet skyldes økte personalkostnader og råvarekostnader, og noe forsinkede leveranser som følge av verdikjedeutfordringer. Driftsresultatet blir negativt påvirket av oppskaleringskostnader, som å gå inn i nye kundesegmenter og introduksjon av nye teknologiprodukter.

Nel tok et verdipapirtap på 99 millioner kroner som følge av redusert verdi på aksjebeholdningen sin. De eier aksjer i selskapene Everfuel as, Nikola Corporation og Hyon as.

Økt ordreinngang

Det var Nel-toppsjef Håkon Volldals første kvartalspresentasjon siden han overtok rollen som administrerende etter Jon André Løkke 1. juli.

– Det høye aktivitetsnivået i andre kvartal resulterte i signeringen av den største kjøpsordren selskapet noen gang har mottatt, en kontrakt som vil ha betydelige positive effekter for selskapet, sier Volldal.

Ved utgangen av andre kvartal hadde Nel en ordrereserve på 1,4 milliarder kroner. Det er en oppgang på 33 prosent på årsbasis, og 14 prosent sammenlignet med årets første kvartal.

Ordreinngangen økte med 89 millioner på årsbasis, fra 147 millioner kroner i andre kvartal 2021 til 236 millioner kroner i årets andre kvartal.

– De melder om en god ordrebok, men det er mer enn det som skal til for å forsvare dagens kurs, sier Næss.

– Nel må vinne mange slike kontrakter for å forsvare dagens kurs, understreker analytikeren.

Videre utvidelse på Herøya

Av rapporten går det frem at styret i Nel onsdag godkjente videre utvidelse av selskapets produksjonsanlegg på Herøya. Nel skal investere i en ny helautomatisert produksjonslinje med en produksjonskapasitet på 500 megawatt. Dette vil gi en total produksjonskapasitet på én gigawatt. Verdien av investeringen er estimert til å være 35 millioner euro.

– Herøya-utvidelsen støtter det vi tidligere har kommunisert: Når etterspørselen er til stede, vil vi øke kapasiteten. Den nylige 200 MW-kontrakten vil ikke være en engangskontrakt, og da ser vi et potensial for ytterligere store ordrer i overskuelig fremtid. Vi har derfor besluttet å utvide produksjonskapasiteten vår, sier Volldal.

Største ordre noensinne

Det var i juli at datterselskapet Nel Hydrogen Electrolyser kunne meddele at det hadde mottatt en kjøpsordre for over 460 millioner kroner.

Kjøpsordren er for elektrolyseutstyr til industriell bruk, og kunden er en ikke-navngitt amerikaner.

2022 har så langt vært et bra år for hydrogenselskapet på Børs. Aksjen har steget rundt 6,5 prosent hittil i år, og blir omsatt for 16,2 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.