Det ble satt flere nye norske kortrekorder i 2018, ifølge betalingsformidleren Nets.

Totalt ble betalingskortene benyttet til å handle varer og tjenester for 642,4 milliarder kroner. Det utgjør en økning på 2,4 prosent fra året før.

Aksjene til Norges største selskap, Equinor, stiger 0,8 prosent på Oslo Børs tirsdag ettermiddag. Det presser markedsverdien av selskapet til 641,9 milliarder kroner, men børskjempen må altså fortsatt se seg slått av nordmenns kjøpelyst.

I løpet av 2018 ble betalingskortene brukt 1,92 milliarder ganger, en økning på 3,2 prosent sammenlignet med 2017. Det viser tall fra Nets og Bankaxept.

– Fredag 21. desember ble det handlet varer og tjenester med betalingskortene for 3,94 milliarder kroner. Dette er den dagen med høyest omsetning med betalingskort noensinne, sier Stein-Arne Tjore, pressesjef for Nets i Norge.

Black Friday

Bare i desember ble det utført nesten 175 millioner kortkjøp, 2,8 prosent mer enn i desember 2017. I årets siste måned ble det handlet varer og tjenester for 63,6 milliarder kroner med betalingskort, en økning på 1,2 prosent sammenlignet med tilsvarende måned i fjor.

Selv om julehandelen sto for den største dagsomsetningen i kroner og øre var det en fredag i november som ga betalingsautomatene mest arbeid.

SSB: Gjeldsveksten til norske husholdninger faller til det laveste nivået på 22 år

– I løpet av 23. november, som handelsstanden markerer som Black Friday, ble det utført nesten 9 millioner kortkjøp. Dette gjør Black Friday til den dagen med mest kortbruk, sier Stein-Arne Tjore, pressesjef for Nets i Norge.

Til tross for at stadig flere nordmenn flytter forbruket over på kredittkort, viser tallene at debetkort fortsatt står for det meste av kortbruken. Av de 1,92 milliarder kortkjøpene i 2018, ble hele 1,64 milliarder utført med bankkort som har Bankaxept.

– Det at såpass mange kjøp gjøres med Bankaxept, tyder på at de fleste nordmenn foretrekker å betale med penger de har på konto, sier Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps as, som Bankaxept er en del av.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kjøper ikke kinesere Iphone
Apple har tapt mye av markedsverdien sin på børsen i det siste.
01:44
Publisert: