Saudi Arabias statlige investeringsfond er i samtaler angående et mulig oppkjøp av den engelske fotballklubben Newcastle United, som holder til på Tyneside ved den engelsk-skotske grensen nord i landet.

Det skriver den amerikanske avisen Wall Street Journal, og viser til kilder med kjennskap til saken.

Ifølge avisen skal kjøpesummen være på rundt 340 millioner pund, som er omtrent 50 millioner mer enn det klubben ifølge Forbes er verdsatt til. Nåværende eier Mike Ashley, som også grunnla og driver sportskjeden Sports Direct, kjøpte klubben for 134 millioner pund i 2007.

Kjøperen er Saudi Arabias statlige investeringsfond, samt en gruppe investorer organisert av briten Amanda Staveley, ifølge WSJs kilder. Selgeren er nåværende eier Mike Ashley, som siden oppkjøpet har utmerket seg som en av Fotball-Englands mest upopulære eiere.

«Saudi Vision 2030»

WSJ skriver at en potensiell avtale kan bli gjennomført de nærmeste dagene eller ukene, men understreker at det fortsatt er en mulighet for at samtalene kan bryte sammen.

Skulle det statlige investeringsfondet lykkes med oppkjøpet vil det være et stort kupp for Kronprins Mohammad bin Salman og Saudi-Arabia. Gjennom «Saudi Vision 2030» har landet satt seg uttalte mål om å utvide økonomien for å gradvis være mindre avhengig av oljeinntekter.

Fire ligatitler med oljepenger i ryggen

Skulle oppkjøpet bli en suksess vil det også markere inntoget til enda mer oljepenger i den engelske toppdivisjonen Premier League.

Siden Abu Dhabi United Groups oppkjøp av Manchester City i 2008 har de lyseblå fra Manchester brukt mer enn én milliard pund på spillerkjøp, og samtidig vunnet ligaen fire ganger i samme tidsrom. Klubben styres av emiraten Khaldoon Al Mubarak, som er regnet som en av Abu Dhabi-kongefamiliens mest betrodde rådgivere.

Newcastle ligger i skrivende stund på en 14. plass i den engelske toppdivisjonen, kun syv poeng fra nedrykk. Før sesongen skapte klubben furore blant egne supportere da den tidligere Sunderland-manageren Steve Bruce ble ansatt som arvtager etter spanjolen Rafael Benitez på trenerbenken. De to lagene spiller for øyeblikket ikke i samme divisjon, men har gjennom historien hatt et intenst konkurranseforhold. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.