Johan H. Andresen, eier og styreleder i investeringsselskapet Ferd, ser få skjær i sjøen for norsk økonomi. Men han uroer seg over at de gode tidene gjør hans egen, og Ferds, jobb med å finne gode investeringsmuligheter mer krevende.

– Hva bekymrer deg mest i dagens situasjon?

– På kort sikt så er det ikke så veldig mye, bortsett fra at verdifastsettingen, altså prisingen, av en del selskaper er ganske krevende, sier Andresen til DN under NHOs årskonferanse tirsdag.

– Du mener prisingen er høy?

– Ja, i hvert fall på Børsen. Det å ta noe av børs, ser i hvert fall ikke særlig attraktivt ut. Vi som er litt sånn opportunistiske, må egentlig vente på neste nedgangsperiode for en mulighet, sier Andresen.

– Må man lete lenge for å finne gode investeringsmuligheter i dagens marked?

– Ja, blant børsnoterte selskaper i hvert fall. Men det er litt enklere i det unoterte markedet, sier Andresen.

Høyere oljeinvesteringer

Ferd-sjefen mener utsiktene for norsk økonomi i det nye året ikke ser «så verst ut».

– Men det er klart det er viktig for mange her at det er større investeringsvilje innenfor energisektoren, sier Andresen.

Lavere oljepris og en intens jakt på steder å kutte kostnader har preget oljebransjen de siste årene. Men etter flere år med kraftig nedgang i oljeinvesteringene, er det i år utsikter til at investeringene vil øke igjen, ifølge norske økonomer.

En undersøkelse blant 32 økonomer som DN presenterte like etter årsskiftet viser at gjennomsnittet venter at oljeinvesteringene vil øke med 4,8 prosent i år. Det vil i så fall bety at investeringsfallet nådde bunnen i fjor etter å ha falt i hvert eneste år siden toppåret 2014.

Ferd-toppen er glad for at pilene ser ut til å peke riktig vei igjen.

– For Norges del, hvor olje- og gassnæringen fortsatt er viktig, får vi en rebalansering til et sunt investeringsnivå. Det ser bra ut. Det er vi glade for, sier Andresen

– Og det kommer resten av økonomien til gode?

– Ja, som ordføreren i Haugesund sier: «En kar på verftet gir tre jobber i Haugesund». Hva mer kan jeg si?, sier Andresen.

Opptatt av konkurranseevne

Andresen synes at programmet under årets NHO-konferanse har vært interessant, men han etterlyser mer oppmerksomhet rundt en av hans egne hjertesaker; entreprenørskap i skolen.

– Det vet vi virker. Norge er et av de landene i verden som gjør det best på dette, men det er fortsatt mye forbedringspotensial, sier Andresen.

– Hva blir den største utfordringen for norsk næringsliv de neste årene?

– Det er internasjonal konkurranse, og det er ikke tema her i dag. Vi må gjøre bedre nytte av de ressursene vi allerede har for å faktisk kunne konkurrere globalt, sier Andresen.

– Og hva blir den største trusselen for norsk økonomi i 2018?

– På kort sikt tror jeg ikke at det er mulig å utvikle et konkret trusselbilde, heldigvis. Det er mye uventet som kan dukke opp, men det kan man på en måte ikke forberede seg på, sier Andresen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Støre: – Slik adferd ikke forenelig med det å være tillitsvalgt på det nivået i Arbeiderpartiet