Onsdag morgen samlet Norges maktelite seg i Oslo Spektrum for å delta på Næringslivets Hovedorganisasjons årskonferanse.

Berit Kjøll og statsråd Jon Georg Dale var til stede i Oslo Spektrum.
Berit Kjøll og statsråd Jon Georg Dale var til stede i Oslo Spektrum. (Foto: Per Thrana)

Årets konferanse har fått tittelen «neste trekk», og handler om hvordan vi skal ta de beste valgene for fremtiden, skriver NHO på sine nettsider.

Svein Richard Brandtzæg, tidligere Hydro-sjef og nå styreleder i Veidekke, sier at temaet for årets NHO-konferanse er spennende, og at han ser frem til dagens program.

Berit Svendsen var tilstede i Oslo Spektrum onsdag morgen. Jens Ulltveit-Moe helt til venstre.
Berit Svendsen var tilstede i Oslo Spektrum onsdag morgen. Jens Ulltveit-Moe helt til venstre. (Foto: Per Thrana)

– Nyheten som kom fra Equinor for noen dager siden er positivt, alle i bransjen må bidra nå. Jeg er jo tidligere konsernsjef i Hydro, som har posisjonert seg godt som det selskapet med lavest karbonfotavtrykk i verden. Det er bra norske selskaper kan være i teten på å ta i bruk ny teknologi og å ta i bruk fremtidsrettede måter å operere på, sier Brandtzæg.

Blant spørsmålene som skal debatteres er:

Vil Norge være et godt samfunn å leve i fremover?

Vil det finnes en jobb til alle?

Vil vi nå klimamålene?

Blant årets innledere finner vi blant annet Erna Solbergs, tidligere statsminister i Danmark, Helle Thorning-Schmidt, konsernsjef i DNB, Kjersti Braathen, og komiker Tore Sagen.

Ferds Johan H. Andresen jr. og DNBs Kjerstin Braathen var på plass på årskonferansen onsdag morgen.
Ferds Johan H. Andresen jr. og DNBs Kjerstin Braathen var på plass på årskonferansen onsdag morgen. (Foto: Elin Høyland)

Håper på tiltaksmodus

Storebrandsjef Odd Arild Grefstad kan melde at forventningene er intet annet enn skyhøye.

Konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand håper årets NHO-konferanse kan bidra til å vekke deltakerne til å forstå at det haster med klimaomstilling.
Konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand håper årets NHO-konferanse kan bidra til å vekke deltakerne til å forstå at det haster med klimaomstilling. (Foto: Gunnar Lier)

– Bærekraft er en rød tråd i årets konferanse, og det er viktig. I dag håper jeg vi klarer å få litt «sense of urgency», at vi kommer litt i tiltaksmodus. Det må skje både for bedrifter, for landet og for verden, sier Grefstad.

Grefstad deltar i år på paneldebatten om fremtidens kapitalisme.

I bærekraftens navn lurer DN på om makteliten har tatt miljøvennlige transportmidler i bruk for å komme seg til årets konferanse.

Grefstad kan melde at han kom seg til konferansen med t-banen i dag, men må innrømme at det blir bil til jobb innimellom.

– Skammer du deg over det? – Litt, man må jo se på det man gjør av stort og smått. Men det blir jo alltid en avveining mellom tid og komfort, sier Grefstad.

Skattedirektør Hans Christian Holte gleder seg mest til å se Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon, som skal snakke om utfordringene ved internasjonalt samarbeid.

Skattedirektør Hans Christian Holte kom seg til konferansen med tog, men er ikke spesielt stolt av å ha reist miljøvennlig.
Skattedirektør Hans Christian Holte kom seg til konferansen med tog, men er ikke spesielt stolt av å ha reist miljøvennlig. (Foto: Gunnar Lier)

– Det blir spennende å få et oppdatert bilde av hvordan utviklingen av Europa er nå fra Sturgeon. Hun står midt i en uavklart posisjon, som en som har stått frem med et ønske om å påvirke forholdet mellom Storbritannia og EU, sier Holte.

Også Holte kan melde om miljøvennlig ankomst, men er ikke så veldig stolt av det.

– Jeg tok tog hit i dag. Det blir som regel tog, sykkel eller jogging til jobb, jeg prøver å ikke bruke bil. Men det er ikke noe å være så stolt av, det er naturlig, sier Holte.

NHO-sjefen: – Bedriftene langt foran politikerne

NHO-sjef Ole Erik Almlid gleder seg til å vise frem NHO-bedriftene og hvordan de jobber for bærekraftig utvikling.

NHO-sjef Ole Erik Almlid mener NHOs medlemsbedrifter ligger langt foran politikerne når det kommer til å utvikle løsninger for et mer bærekraftig næringsliv.
NHO-sjef Ole Erik Almlid mener NHOs medlemsbedrifter ligger langt foran politikerne når det kommer til å utvikle løsninger for et mer bærekraftig næringsliv. (Foto: Gunnar Lier)

– Bedriftene har gjort, og kommer til å gjøre mye fremover for å skape jobber og løse klimautfordringene. Bedriftene ligger langt foran politikerne når det kommer til løsninger, det gleder jeg meg til å vise frem, sier Almlid.

Han kan opplyse om at han tok bena fatt fra hotellet i Oslo i dag morges, men at det dagen før ble bil fra Lommedalen.

– Ja, jeg kjørte i går – men jeg har hybridbil! Men det er poeng for at jeg gikk i dag, da! Det er jeg fornøyd med, sier Almlid.

Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, skal selv stå på scenen, og onsdag morgen er han derfor mest opptatt av det.

Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, skal selv stå på scenen onsdag.
Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, skal selv stå på scenen onsdag. (Foto: Per Thrana)

– For de av oss som skal på scenen tror jeg det meste av fokuset står på det. Jeg skal intervjues av Tore Sagen. Jeg skal snakke om noe jeg kan, men tidsrammen er stramt, sier Dørum.

– Programmet er som vanlig veldig godt, både fra fugleperspektiv og ned til enkeltbedrifter, de som skal stå for de praktiske løsninger. Selv om klima ikke er hovedtema i år, ligger klima som en klar ambisjon under veldig mye av det som presenteres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.