Hedgefondet Ako Capital har vært en eventyrlig suksess for Nicolai Tangen (52) siden selskapet ble etablert i 2005. Selskapet forvalter nå 14 milliarder dollar, eller vel 116 milliarder kroner, for en rekke institusjonelle investorer og rike familier fra hele verden. Vel 72 prosent av investorene er amerikanske og snaut 20 prosent europeiske.

Og siste regnskapsår, som ble avsluttet ved utgangen av februar i år, vil gå over i historien som det beste så langt.

3,7 millioner kroner hver dag

Regnskapet for Ako Capital, som torsdag ble gjort tilgjengelig, viser at overskuddet i selskapet ble nær doblet til 256,8 millioner pund eller 2,76 milliarder kroner. Dette er beløpet de 28 medlemmene, eller partnerne om du vil, fikk til utdeling fra partnerskapet Ako Capital LLP.

Nicolai Tangen er kontrollerende partner, og regnskapet viser at hans andel av overskuddet var på 125.148.080 pund, eller vel 1,34 milliarder kroner. Det er nær en dobling fra forrige år da han fikk 67.493.352 pund, viser regnskapet.

1,34 milliarder tilsvarer 3,7 millioner kroner hver eneste dag gjennom hele året.

Siden oppstarten i 2005 har Tangen dermed tjent tett innpå seks milliarder kroner i lønn, bonus og honorarer.

Mest til kunst

Da DN møtte Tangen i London i februar i år, ville han ikke si noe om hvor mye han hadde tjent foregående år. Men regnskapet for hans veldedige stiftelse Ako Foundation ga visse signaler. Ved utløpet av 2017 hadde stiftelsen verdier for vel 53 millioner pund (snaut 600 millioner kroner) plassert i Ako Capitals fond. Avkastningen var på 19 prosent. Om de øvrige investorene i Ako Capital hadde en tilsvarende avkastning, borget det for betydelige bonusutbetalinger også for fjoråret.

Kapitalforvalter og kunstsamler Nicolai Tangen kunne hente ut over 1,3 milliarder kroner i overskudd i fjor fra hans London-baserte Ako Capital. Her er han avbildet på hans kontor i Conduit Street i februar i år med verk av Ekill Jacobsen (på veggen), Rolf Nesch (på bordet) og Richard Strange Mortensen.
Kapitalforvalter og kunstsamler Nicolai Tangen kunne hente ut over 1,3 milliarder kroner i overskudd i fjor fra hans London-baserte Ako Capital. Her er han avbildet på hans kontor i Conduit Street i februar i år med verk av Ekill Jacobsen (på veggen), Rolf Nesch (på bordet) og Richard Strange Mortensen. (Foto: Jeff Gilbert)

Tangens stiftelse delte ut 110 millioner kroner i 2017. Snaut 80 millioner gikk til den norske Ako Kunststiftelse. Tangens visjon er å samle kunst han eier i en gammel kornsilo i Kristiansand. Prosjektet har en pris på 530 millioner kroner pluss moms og skal blant annet huse Tangens unike samling av norsk og nordisk kunst fra perioden 1920 til 1990. Sørlandets museum, som skal drifte kunstsiloen, fikk 175 millioner kroner i årets statsbudsjett til prosjektet. Samlingen vil etter planen omfatte rundt 2000 verk.

I januar i år overførte han verdier for ytterligere 450 millioner kroner til Ako Foundation.

Skal ikke arve noe særlig

– Jeg tenker at når du har vært så heldig og tjent mye penger, da forplikter det. Og jeg har ikke tenkt at mine barn skal arve noe særlig. De skal jo få sko og utdannelse og sånn, men de kommer ikke til å arve voldsomme verdier, sa trebarnsfaren til DN i februar.

– Og stiftelsen skal tømmes for penger etter at du er død?

– Ja, den skal ikke være evigvarende. Den største gleden i livet er å gi, og den gleden har jeg tenkt å ha så lenge jeg lever.

Da DN torsdag formiddag ba Tangen kommentere rekordoverskuddet i Ako Capital, svarte han kort på epost: «Takk for hyggelig henvendelse. Jeg har ingen kommentar til regnskapene. Ha en fortsatt fin dag».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kunst er kunst og penger er penger
Investor og kunstsamler Nicolai Tangen
01:07
Publisert: