Sørlending og kunstsamler Nicolai Tangen har bygget opp et hedgefond med investeringskapital på 17 milliarder dollar, eller 151 milliarder norske kroner.

I fjor tjente han 121,3 millioner pund, eller 1,3 milliarder kroner etter mandagens kurs tilsvarende 3,58 millioner kroner hver eneste dag.

Tangen er gründer og sjef i hedgefondet, Ako Capital, som han startet i 2005. Hedgefondet holder til i London.

På to år, 2017 og 2018, har Tangen tjent 2,6 milliarder kroner. Siden oppstart for 14 år siden har han tjent omtrent 7,2 milliarder kroner gjennom sin eierandel i form av, lønn, bonus og honorarer.

Største eier

Det er det nylig offentliggjorte regnskapet for Ako Capital som viser Tangens andel av overskuddet i selskapet.

Totalt omsatte hedgefondet for 195 millioner pund, som kommer fra honorarer som kunder betaler inn for at selskapet skal forvalte pengene deres. Dette er alt fra institusjonelle investorer til rike familier.

Et hedgefond forvalter kunders penger og har langt friere rammer til å investere enn tradisjonelle verdipapirfond. De kjøper og selger finansielle instrumenter, selger seg short (som betyr å vedde på et fall i aksjekurs) og belåner porteføljen.

Nicolai Tangen er den kontrollerende eieren av fondet, og regnskapet viser at hans andel av profitten, som totalt var 187,8 millioner pund, var 121,3 millioner pund.

Stiller ut 2000 kunstverk

Tangen har aldri kommentert sine tall til DN. Men når det er snakk om kunst, stiller han opp.

Kunst er kunst og penger er penger
Investor og kunstsamler Nicolai Tangen
01:07
Publisert:

Tangen er blitt kjent som en forkjemper for norsk og nordisk kunst, og i 2015 ga han Sørlandets Kunstmuseum disposisjonsrett til sin private kunstsamling på over 2000 verk.

Kunstverkene skal stilles ut i museets omstridte kunstsilo i Kristiansand sentrum. Oppussingen av siloen startet i år og er planlagt ferdig i 2022. Prosjektet er antatt å koste 600 millioner kroner, hvor den største delen av kostnaden dekkes av kulturdepartementet, og 110 millioner kroner fra Tangens stiftelse.

Donasjonene Tangen gir, kommer fra hans stiftelse Ako Foundation. Stiftelsens hjemmeside skriver at inkludert donasjoner i 2019, har den tjent totalt 150 millioner pund, eller omtrent 1,6 milliarder kroner.

Stiftelsen donerer penger til kunst, utdannelse i u-land, til London School of Economics og andre initiativer.

Bruker språkforskere i investeringer

I tillegg til analytikere som ser på regnskaper, markedsanalyser og på selskapsverdiene, bruker Ako Capital språkforskere som vurderer språk og setningsoppbygging i telefonkonferanser, møter, pressemeldinger i og i resultatpresentasjoner, det skrev formue.no tidligere i år.

Språkforskerne er underlagt en avdeling, Behavioural Assessment Unit, som ledes av en tidligere politietterforsker med 30 års erfaring.

Poenget med avdelingen er å analysere om ledelsen endrer språket sitt, hvor faresignalene kan være lange setninger, et skifte av pronomen fra jeg til vi, og om ledelsen snakker om fremtid versus fortid, skriver nettstedet.

– Alt dette puttes inn i programmene. I realtid kan man da se om ledelsen har avholdt en god telefonkonferanse eller ikke, fortalte Tangen i en pressemelding.

4,2 milliarder i Ferrari

Ako Capitals desidert største enkeltinvestering er i bilprodusenten Ferrari. Der hadde de 2,9 millioner aksjer til en verdi av 475 millioner dollar, eller 4,2 milliarder kroner, ved utgangen av juni. Hittil i år er Ferrari opp 60,2 prosent.

Den nest største enkeltinvesteringen var i industriselskapet Linde Plc. som har salg av gasser som sin hovedvirksomhet. Der hadde de ved utgangen av juni plassert 376,8 millioner dollar, eller 3,3 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.