– Hyggelig at mine tidligere kolleger fortsetter å gjøre det bra. Selv er jeg veldig tilfreds med jobben jeg har i Oljefondet.

Det skriver Nicolai Tangen i en epost til DN etter et drømmeår for Ako Capital, forvaltningsselskapet Tangen etablerte sammen med Gorm Thomassen i London for 17 år siden.

Ako har ansvaret for langsiktig forvaltning av vel 190 milliarder kroner for en rekke institusjoner og formuende personer, blant dem flere universiteter. Det er for blåbær å regne sammenlignet med Oljefondets 12.400 milliarder. Men Tangen hadde tjent noen hundre ganger mer om han hadde blitt værende i London i sin gamle jobb som hedgefondtopp.

Oljefondssjef Nicolai Tangen betalte nesten 440 millioner kroner i skatt i fjor – og gikk på hard valutasmell dnPlus

2,9 milliarder

Ako Capital fikk for perioden 1. mars 2021 til 31. mars 2022, altså for 13 måneder, et overskudd på ganske nøyaktig 500 millioner pund – eller seks milliarder kroner. Det viser regnskapet som nylig ble offentliggjort i de britiske selskapsregistrene Companies House. Ako har aldri hatt så gode resultater før. Overskuddet er halvannen milliard kroner høyere enn året før

Det aller meste av overskuddet deles ut til selskapets nå 34 partnere og til hovedeier Ako Foundation. Dette er stiftelsen Nicolai Tangen selv etablerte i 2013. Da Tangen ble tvunget av Norges Banks representantskap til å kutte alle bånd til Ako for å kunne bli øverste sjef i Oljefondet, gav han bort aksjene i forvaltningsselskapet i London til stiftelsen. Stiftelsen får nå 240 millioner pund i utbytte. Det tilsvarer snaut 2,9 milliarder kroner etter dagens kurs.

Oljefondssjef Nicolai Tangen om prisveksten: – Det er en risiko for at det kan bli enda verre

Hadde Tangen blitt værende i London, ville det vært han, og ikke stiftelsen, som hadde fått rekordutbyttet på nesten tre milliarder kroner.

I stedet måtte Tangen nøye seg med en lønn på 6,3 millioner kroner i fjor fra Oljefondet.

Men Nicolai Tangen klarer seg nok. Han tok med seg hjem en formue på vel åtte milliarder kroner da han flyttet til Oslo i 2020.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.