Påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangens fond er registrert på skatteparadiset Caymanøyene. Det har høstet sterk kritikk fra forskjellige hold helt siden DN skrev om det i slutten av mars. Tangen har forklart Cayman-registreringen slik:

– Det er for å unngå dobbeltbeskatning. Fortjenesten går rett til andelshaverne, som skatter av dette der de bor. Det blir mye enklere administrativt, sier Tangen.

Til manges overraskelse støttet sentralbanksjef Øystein Olsen Tangens argumentasjon om dobbeltbeskatning.

I et intervju med Aftenposten lørdag avviser avtroppende skattedirektør Hans Christian Holte at det er nødvendig å registrere selskaper i skatteparadiser for å unngå dobbeltbeskatning. Holte vil ikke kommentere Tangen spesielt, men sier generelt.

– Skatteparadisene kan ha mange funksjoner, men at de spiller en konstruktiv rolle for å hindre dobbeltbeskatning tror jeg ikke.

Har skatteavtale med de fleste land

Holte begrunner det med at de aller fleste av landene i Europa, USA og viktige land i Asia har skatteavtaler med hverandre. Norge har over 90 avtaler med andre land.

– Avtaler vi har med enkeltland og avtaler der vi er ett av flere land, samt andre tiltak i regi av OECD, er de viktigste virkemidlene mot dobbeltbeskatning, sier Holte til Aftenposten.

«Alt handler ikke om hemmelighold og skatteunndragelse»

Han ser likevel at noen kan ha nytte av etablering i skatteparadiser.

– Det kan være nærhet til markeder eller trygge former for regulering av selskaper og finansielle investeringer i regioner som ellers kan oppleves som utrygge. Det er ikke grunn til å si at alt dreier seg om hemmelighold og skatteunndragelse, sier Holte i intervjuet.

Nicolai Tangen har sagt at han « helhjertet støtter initiativer for å hindre såkalt aggressiv skatteplanlegging, blant annet fra OECDs Common Reporting Standard og US FATCA».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.