I november i fjor leide Nicolai Tangen, som da var en forvalter bosatt i London, inn et eget fly og fløy en rekke norske samfunnstopper til et tre dagers seminar i Philadelphia, USA, på handelshøyskolen Wharton, der Tangen selv har gått.

I en pressemelding listes kostnadene opp. DN har beregnet kostnaden basert på 150 deltagere til drøye 28 millioner kroner:

Mat og drikke: Samlet pris per deltager for mat og drikke for det tre dager lange seminaret er 959,18 dollar (USD), tilsvarende cirka 8.824 kroner (kurs 9,2, november 2019). Dette inkluderer frokost, lunsj og middag i tre dager, pluss drikke.

Hotell: Gjestene bodde på konferansehotellet The Inn at Penn. Kostnader til hotell per natt per gjest var på 313 dollar (USD), eller 2.880 kroner. De fleste gjestene bodde på hotellet i tre netter, noen færre netter eller andre steder.

Fly: Noen av deltagerne valgte å reise fra Oslo/Gardermoen og London/Stansted til Philadelphia med to chartrede passasjerfly av typen Airbus. Flyene var bestilt av meg.

Flyet fra Oslo-Philadelphia-Oslo kostet 573.728 dollar (USD) å leie, rundt 5.278.300 kroner. Flyet hadde fra Oslo til Philadelphia 34 passasjerer, og på returen Philadelphia-Oslo 37 passasjerer.

Flyet fra London-Philadelphia-London kostet 851.900 dollar (USD) å leie, eller 7.837.480 kroner. Flyet hadde fra London til Philadelphia 52 passasjerer, og 57 passasjerer på returen fra Philadelphia til London.

– Det ville ikke være naturlig at deltagerne skulle betale for disse flyene. For å beregne kostnaden for deltagere som ønsker å betale reisen selv, har vi tatt utgangspunkt i kostnaden ved å reise med fly på business klasse på samme strekning. Ifølge reisebyrået Berg-Hansen vil en flybillett tur-retur business klasse med British Airways fra Oslo til Philadelphia i november 2020 koste 31.248 kroner, skriver Tangen.

Konserter: I løpet av seminaret fikk deltagerne mulighet til å delta på tre konserter med tre ulike artister; en med Sting, en med Gregory Porter og en med Sara Bareilles. Sting-konserten kostet rundt en million dollar, Gregory Porter-konserten kostet 250.000 dollar og Sara Bareilles-konserten 150.000 dollar.

Her spiller Sting på Nicolai Tangens seminar
00:31
Publisert:

– Det er ikke vanlig at seminardeltagere som betaler reise, kost og losji, betaler for underholdning. Jeg betaler derfor disse konsertene selv, skriver Tangen.

Blant dem som deltok var Oljefondets sjef Yngve Slyngstad, som kort tid i forveien hadde sagt opp jobben. Regjeringsadvokat Fredrik Seiersted, en mangeårig venn av Tangen, og daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen deltok også.

Totalt var det 156 personer med på arrangementet, ifølge programmet fra seminaret.

«Vil staten dekke så ekstremt høye utgifter?»

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen er i tvil om hvorvidt det er riktig at skattebetalerne skal belastes for privatfly og flotte middager nå som flere deltagere sier arbeidsgiver – og ikke Tangen – skal dekke seminarkostnaden.

– Vil staten dekke så ekstremt høye utgifter som det her er tale om? I statens reiseregulativ står det at statlige ansatte skal velge en nøktern reisemåte, sier Bernt og fortsetter:

– Tidligere forsvarsminister Johan Jørgen Holst ble helt urimelig hengt ut på 90-tallet fordi han fløy på første klasse av hensyn til benplass, og tilsatte som skulle på lange reiser fordi de bestilte seter de kunne sove i på turen. Nå sender vi offentlig tilsatte over Atlanteren med luksusfly. De sier at de ikke skulle ha gjort det, men skattebetalerne skal ta den hele regningen. Men jeg kan ikke se at utgiftene kan dekkes før man har sett på om de er innenfor rammen i statens reisereglement.

Bernt forteller at han selv som tidligere offentlig ansatt har vært gjennom «stramme øvelser» for å få godkjent reiseregninger, både med henhold til utgiftenes størrelse og når det gjelder dokumentasjon av disse.

Påspandert

Etter at VG omtalte seminaret har det blåst rundt flere av samfunnstoppene som var med og Tangen, som i slutten av mars ble presentert som ny sjef for Oljefondet. Han sto aldri på noen søkerliste. Tangen ble i starten av desember i fjor kontaktet av hodejegeren som jobbet med å rekruttere ny sjef.

Slyngstad har denne uken sagt at han vil la Norges Bank Investment Management (Nbim), som forvalter Oljefondet, dekke den delen av regningen for reise og bevertning som han i utgangspunktet lot seg påspandere.

Det er strenge regler for hva ansatte i Nbim kan motta i forbindelse med foredrag, seminarer og lignende. Dette er tilsvarende regler som gjelder for statsråder og andre statsansatte.

Torbjørn Røe Isaksen har også fått kritikk og beklaget at dømmekraften hans i dette tilfellet ikke var helt i toppsjiktet.

Helt privat

Regjeringsadvokaten har fremholdt at dette var en privat tur for ham, og at han ikke har tenkt å la arbeidsgiver betale.

I programmet for seminaret står han presenterte som regjeringsadvokat med en egen liten biografi. Han sa først at han ikke ville rapportere gaven til skattemyndighetene, men snudde og sa deretter at han vil innrapportere gaven.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.