Oslo Børs fortsetter oppturen og tikket inn til ny sluttrekord torsdag, ledet av DNB og Hydro, som steg 2,6 og 3,5 prosent, respektivt.

Hovedindeksen på Oslo Børs var opp 1,25 prosent til 677,86 poeng torsdag, omsatt for 4,1 milliarder kroner. Det er ny rekord.

Opp over 50 prosent

Det kanadisk-baserte olje- og gasselskapet Questerre Energy Corporation var opp 56 prosent, og med det dagens klare børsvinner. Aksjen ble omsatt for 271 millioner kroner, syvende mest på børsen.

Den kraftige oppgangen kommer etter Questerres konsernsjef Michael Binnion onsdag kveld skrev på Twitter at parlamentet i Quebec skal stemme over den foreslåtte petroleumsloven i morgen, fredag. 

Questerre meldte 10. oktober at loven i prinsippet var vedtatt, men la til at lovforslaget kunne bli endret.

- Mye å gå på

Swedbank-analytiker Teodor Sveen-Nilsen sier at den aktuelle loven, som vil åpne opp for produksjon i Quebec-regionen, er avgjørende for investeringscaset i Questerre. Det er Questerres skifergasseiendeler i Utica-formasjonen som utgjør den store majoriteten av verdien i selskapet.

- Det er helt avgjørende for Questerre at loven blir innført og at det dermed åpnes for boring og fracking. Mesteparten av oppsiden i investeringscaset der er Utica-eiendelene i Quebec, sier Sveen-Nilsen til TDN Finans.

 -Det er dette som gjør at aksjen kan gå mye. Utfallsrommet på verdien til Utica er stort, avhengig av hva man legger til grunn for gasspriser, volumer, rettigheter, og så videre, forklarer han.

Swedbank-analytikerens kursmål på Questerre-aksjen er 3,50 kroner, men det legger til grunn svært konservativ sannsynlighet for at verdiene Quebec-eiendelene realiseres.

Sveen-Nilsen forklarer at hans kalkulasjoner gir en verdijustert egenkapital i Questerre på litt over seks kroner per aksje. Av dette er fem kroner knyttet til Quebec-eiendelene.

Pareto Securities har kursmål på tre kroner på Questerre-aksjen, og har dette under vurdering, og viser til at risikopåslaget på Utica-eiendelene vil gå betydelig ned hvis petroleumsloven blir endelig godkjent.

Questerre-aksjen var opp 56 prosent til 5,1 kroner per aksje. Det verdsetter selskapet til nær 1,6 milliarder kroner.

Holder alle muligheter åpne

Den europeiske sentralbanken (ESB) besluttet torsdag å forlenge verdipapirkjøpprogrammet til desember 2017, men å redusere de månedlige kjøpene til 60 milliarder euro fra april 2017. 

Frem til mars 2017 vil sentralbanken som tidligere kommunisert kjøpe verdipapirer for 80 milliarder per måned.

På pressekonferansen sa sentralbanksjef Mario Draghi at det ikke ble diskutert en nedtrapping av programmet til null, at ESBs tilstedeværelse i markedet vil være langvarig og at sentralbanken vil fortsette å utøve et stimulerende press på markedsprisene.

Både DNB, og konkurrentene i Sverige og Europa steg på beslutningen, samtidig som lange renter steg. Hovedindeksen både på Oslo Børs og på de store europeiske børsene steg også.

Det var ellers uvanlig store svingninger i mindre enkeltaksjer som preget torsdagshandelen i Oslo.

IT-skrell

Nordic Semiconductor falt 4,5 prosent etter at selskapet nedjusterte guiding for omsetning og bruttomargin for fjerde kvartal 2016.

Selskapet venter nå en omsetning i kvartalet på 52-54 millioner dollar, mot tidligere 54-57 millioner, mens bruttomarginen ses nå til 46-47 prosent, mot tidligere 46-48 prosent.

Nordic Semiconductor var omsatt for 2,2 milliarder kroner på Oslo Børs torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tror personlig flymaskin kan bli en suksess
Denne jetpacken er drevet av turbiner og kan fly i ti minutter av gangen opp til 2000 meters høyde med en topphastighet over 104 kilometer i timen.
01:02
Publisert: