Danske banker har lenge forsøkt å skåne privatkunder og småsparere fra negative renter. Det ser det ut til å bli en slutt på.

Flere mindre banker i Danmark har allerede innført negative renter på større bankinnskudd fra privatkunder. Nå følger storbanken Nordea etter.

Privatkunder i Nordea med over 750.000 danske kroner på konto må fra 1. februar neste år betale for å ha dem stående, melder banken og danske medier. Den negative renten blir 0,75 prosent.

- Vi har i lang tid opplevd ikke bare et usedvanlig lavt, men også negativt rentenivå – og vi må innstille oss på at det vil fortsette i flere år fremover. Derfor innfører vi negative renter for våre privatkunder som har over 750.000 kroner på sine bankkonti, sier Mads Skovlund, bankdirektør for Personal Banking i Nordea Danmark, i en melding.

Vil gå i dialog

Nordea vil gå i dialog med kundene som vil bli påvirket av negative renter slik at de får mulighet til å tenke alternativt og eventuelt investere noen av pengene.

- Jeg er glad for alle kunder jeg har. Så jeg ser det mer som en oppgave med å prise våre produkter riktig så de ikke er tapsbringende for oss. Det må sies at innskuddsproduktet gjennom en årrekke har vært tapsbringende for Nordea, og det er det vi nå endrer på, sier Skovlund til danske Børsen.

De negative rentene i Nordea gjelder alle typer innskuddskonti med unntak for midlertidige kontoer opprettet til boligkjøp, pensjonskontoer og sparekontoer for barn.

En konsekvens av at det nesten er blitt umulig å oppnå positive renter på sparepengene sine i Danmark, er at forbrukslånsbanker som Bank Norwegian drukner i innskudd fra desperate danske småsparere på jakt er avkastning.

Bank Norwegian i Danmark har lenge hatt en av markedets høyeste innskuddsrenter med 0,7 prosent, men varslet denne uken at den kutter renten til 0,3 prosent med virkning fra nyttår etter at innskuddene er økt over 50 prosent siden nyttår.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.