Oppgangen i markedet fortsatte denne uken, med god drahjelp fra de oppløftende vaksinenyhetene.
De brede amerikanske børsindeksene endte fredagen med bred oppgang, der både S&P 500, Dow Jones og Nasdaq steg mer enn én prosent i løpet av dagen. Hovedindeksen på Oslo Børs endte med en svak oppgang.
Midt i en trend med økende smittetall i Europa og USA, og en ny runde med strenge restriksjoner, kom en etterlengtet nyhet. Amerikanske Pfizer og tyske Biontech har gjennomført studier som tilser at deres vaksine kan være 90 prosent effektiv.
– Det er gode muligheter for at vi i løpet av våren kan åpne økonomien slik at innhentningen igjen skyter fart, skriver sjefanalytiker Erik Bruce og analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i sin ukesrapport.
Samtidig trekker de frem at smittetallene ikke er oppløftende:
– Selv om vaksinenyheten gir håp om lysere tider lenger frem er det liten tvil om at restriksjoner og smittefrykt vil ramme økonomien frem til en vaksine er vidt tilgjengelig.
Skifte i markedet
Det store temaet siste uken har vært om vaksinenyhetene innebærer et mer markant skifte i markedet, skriver analytikerne.
Teknologiselskapene har vært koronatidens store vinner. Mange av disse selskapene har tjent på hjemmekontor og økt varekonsum.
De har imidlertid gjort det svakere den siste uken, nå som det er utsikter til høyere renter og et mer normalt forbruksmønster. Forventningen om en raskere normalisering kan bidra til at tek-aksjene blir hengende etter, og at det skjer en rotasjon i markedet der selskapene som hittil har tapt mest på koronakrisen, blir vinnere, ifølge rapporten.
Nordea-analytikerne forklarer at teknologiselskaper, som kategoriseres som vekstaksjer, har tjent på rentefallet under koronapandemien. Dermed har de gjort det bedre enn verdi-aksjer, typisk innen bank, energi og industri.
Spørsmålet om det nå kommer en mer varig rotasjon inn i verdi-aksjer, vil avhenge av renteutviklingen, ifølge rapporten.
– Vaksinenyhetene ga et løft til rentene samtidig som en ventet raskere normalisering av den økonomiske aktiviteten svekket utsiktene for teknologisektoren, skriver Bruce og Bernhardsen i rapporten.
De skriver videre at rentene neppe vil falle mye mer, samtidig vil det ta tid å få tilstrekkelig fart i økonomien til at sentralbankene setter opp renten.
Tok oppmerksomheten fra resultatrushet
I skyggen av det amerikanske presidentvalget, dystre koronatall og positive vaksinenyheter leverte flere selskaper kvartalsresultater.
– Vi har fått det som best må karakteriseres som oppsiktsvekkende lite svake resultater for tredje kvartal, skriver analytikerne.
90 prosent av selskapene har levert kvartalsrapporter i USA, og disse viser at inntjeningen er ned åtte prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det var ventet fall i alle sektorene, men 5 av 11 sektorer leverte bedre resultat enn i fjor.
– Et bedre enn fryktet tredje kvartal vil ikke hindre at inntjeningen for 2020 under ett blir langt svakere enn i 2019 i de aller fleste sektorer. Energi blir klart største taper, skriver analytikerne, og konkluderer:
– Vi holder fast på vårt syn om at analytikerne, slik de ofte gjør i dårlige tider, underestimerer oppgangen i inntjeningen fremover. Med utsikter til en effektiv vaksine regner vi med at analytikerne etter hvert vil oppjustere anslagene for de kommende årene. Når fjerdekvartalstallene er over og det er utsikter til mer kontroll over viruset regner vi også med at selskapene løfter guidingen for de kommende kvartalene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.