USAs ferske sentralbanksjef Jerome Powell skal tirsdag møte i Kongressen for å legge frem sitt syn på pengepolitikken og svare på spørsmål.

Ifølge sjeføkonom Jørgen Gudmundsson i Sparebanken Vest vil hendelsen følges tett.

– Finansmarkedet biter negler. Det er ventet at han kommer til å snakke om hvordan han ønsker å normalisere pengepolitikken, skriver Gudmundsson i en morgenrapport mandag.

Helt siden finanskrisen har sentralbankene ført en politikk med lave renter og såkalte kvantitative lettelser, det vil si enorme pengebeløp som pumpes inn i økonomiene. Nå er bildet i ferd med å normaliseres, men det er knyttet stor spenning til akkurat hvor raskt den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) og andre sentralbanker vil gå frem.

Mulig markedsuro

Markedet har allerede priset inn tre rentehevinger i USA i år, noe også Fed signaliserte i desember.

I forrige uke publiserte sentralbanken referatet fra rentemøtet i slutten av januar. Medlemmene i sentralbankens pengepolitiske komité mener vekst og inflasjon øker sannsynligheten for flere renteøkninger fremover, viser referatet.

Tirsdag kan Powell komme til å signalisere at det ligger an til en fjerde renteøkning før året er omme, tror sjeføkonom Gudmundsson. I så tilfelle kan det være duket for mer markedsuro, advarer han.

– Det kan bidra til en ny bølge med uroligheter i obligasjons- og aksjemarkedene. Da vil vi trolig se en ytterligere oppgang i renten på tiårs amerikanske statsobligasjoner. En renteoppgang i rentene med lang løpetid i USA vil smitte over til norske renter med lang løpetid, skriver Gudmundsson.

I aksjemarkedet ble referatet fra januar-møtet i Fed umiddelbart positivt mottatt, men stemningen snudde da renten på amerikansk statsgjeld med ti års løpetid nådde det høyeste nivået på fire år. Tiårsrenten toppet på 2,95 prosent, og har siden holdt seg like under dette nivået.

Oppdaterte prognosen

Det er gått noen uker siden et kraftig, globalt børsfall ble utløst av større lønnsvekst enn ventet i USA – og forventninger om at det vil gi inflasjon og høyere rentenivå. Dette førte til at lange renter steg, og Wall Street hadde sin dårligste uke samlet på to år.

Siden har det svingt mye i markedene.

Før helgen oppdaterte Nordea Markets sine markedsprognoser. Meglerhuset tror nå at Fed øker renten fire ganger i år og tre ganger til neste år. Økonomene mener sentralbanken helt tydelig har fått mer tro på at inflasjonen vil stige og komme opp til målet på to prosent.

Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets vil følge tirsdagens høring, og spesielt merke seg hvor «soft/aggressiv» Powell høres ut.

– Hva han sier om betydningen av skattekuttene og de siste offentlige utgiftsøkningene kan fort bli det viktigste, skriver Bruce i mandagens morgenrapport.

Ser til spørsmålsrunden

DNB Markets venter på sin side lite nytt. Meglerhuset viser til at en rapport om utviklingen i økonomien ble publisert fredag.

– Det er neppe grunn til å tro at talen i seg selv vil påvirke markedet, men spørsmålsrunden i etterkant kan muligens gi noen nye vurderinger, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen mandag morgen.

Optimismen var stor på Wall Street inn mot helgen, og indeksene endte bratt opp.

Det neste rentemøte i Fed holdes 21. mars. (Vilkår)

Slik får de til å eie hytte sammen
De deler en gammel og ærverdig slektshytte med 37 sengeplasser. Kusiner, tremenninger og firmenninger om fordelene og utfordringene med å eie sammen.
01:49
Publisert: