Fredag nådde hovedindeksen på Oslo Børs ny rekordnotering på 950,50 poeng, og har hentet inn nedturen under pandemien og vel så det. Siden bunnen i mars har indeksen klatret 50 prosent, men for hele året er oppgangen på drøye to prosent.

I en fersk ukerapport skriver Nordea Wealth Management at det har tro på fortsatt god utvikling på børsene inn i 2021. Strateg Erik Bruce har spesielt tro på Oslo Børs, og peker på at vår hjemlige børs ikke har klatret like kraftig som de store internasjonale børsene gjennom året.

– I New York er den brede S&P 500-indeksen opp nesten 15 prosent hittil i år, og veksten er drevet frem av teknologigigantene – typiske vekstaksjer, sier Bruce.

Det er Apple, Microsoft, Amazon, Facebook og Googles morselskap Alphabet som har ledet an oppgangen i USA.

– Oslo Børs er egentlig blant børsene som har gjort det svakest i år, sier Bruce, og mener en annen type aksjer vil kunne endre på bildet i 2021.

Mest tro på sykliske aksjer

I ukebrevet skriver Nordea at meglerhuset i 2021 har mest tro på såkalte verdiaksjer – selskaper som i større grad følger den sykliske utviklingen i økonomien.

– Særlig industri og råvarer tror vi har en stor oppside fremover, og det gjelder i høyeste grad for Oslo Børs, sier Bruce.

I Nordea-rapporten står det:

«Disse sektorene har allerede prestert sterkt, men etter hvert som den finanspolitiske stimulansen dreies mot mer infrastrukturinvesteringer tror vi det er rom for fortsatt solid utvikling.»

Bruce legger til:

– Vi tror de internasjonale børsene kan fortsette å stige ti prosent neste år, basert på bedre inntjening i selskapene etter hvert som økonomien kommer i gang igjen. Aksjene som har størst potensial, sykliske aksjer, kan ha en verdiutvikling utover dette. Da ligger hovedindeksen på Oslo Børs an til å gå i takt med internasjonale indekser.

Ti prosent oppgang tilsvarer en notering på cirka 1050 poeng for hovedindeksen om ett års tid.

– Også på Oslo Børs peker vi spesielt på råvare og industri, sier Bruce.

Det kan være godt nytt for aksjer som Norsk Hydro eller gjødselgiganten Yara, som for så vidt har gått bedre enn indeksen også i år.

Oljeprisen vil avgjøre

Equinor-aksjen har hatt en nedgang på 12 prosent hittil i år. Enda verre er det for leverandørindustrien innen olje og offshore.

– Sykliske aksjer er også energi- og finansaksjer, som har fått mest juling under korona. Hvis oljeprisen holder seg omtrent som i dag, og investeringene kommer gradvis opp, kan også energiaksjer få en bedre utvikling enn typiske vekstaksjer, sier Bruce.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.