Nordea nådde 771 milliarder kroner i utlån til det norske markedet i tredje kvartal, fremgår det av bankens ferske tredjekvartalsrapport som ble lagt frem torsdag morgen.

Det er en vekst på fire prosent, sammenlignet med tredje kvartal i fjor.

Til bedriftene økte utlånene med 4,4 prosent, til 248 milliarder kroner, mens utlånsveksten blant husholdningene er mer dempet, og endte på to prosent i kvartalet. Fall i boligprisene, samt lavere antall boliger som omsettes påvirker markedet, skriver banken i en pressemelding.

Nordea Norge-sjef Snorre Storset sier at Norges Banks siste rentehevinger også er i ferd med å merkes.

– Økte renter i kombinasjon med inflasjonen på andre varer påvirker nå boligmarkedet, og størrelsen på lånene som kunder har mulighet til å ta opp. Den siste måneden har prisene på boliger falt, det er en utvikling vi også tror fortsetter fremover, sier Storset i en pressemelding.

Landssjefen opplyser videre at mange bedrifter klarer seg bra, og at aktiviteten i norsk næringsliv er høy. Men han advarer om tøffere tider i vente.

– De aller fleste av oss vil merke dette godt. Trolig står vi overfor økt arbeidsledighet og en mer krevende økonomisk hverdag for folk flest, legger Storset til.

Liten økning for konsernet

For Nordea-konsernet endte tredje kvartal med netto renteinntekter på 1,4 milliarder euro, en oppgang på knappe 200 millioner euro fra samme kvartal i fjor.

Samtidig fører en liten økning i kostnadene til at driftsresultatet kun ender marginalt høyere dette tredje kvartalet, på 1,29 milliarder euro, mot 1,26 milliarder i fjor.

I kvartalsrapporten skriver Nordea-toppsjef Frank Vang-Jensen at banken så en tydelig nedgang i aktiviteten i det nordiske boligmarkedet.

– Mest tydelig var det i Sverige, der boligprisene falt med rundt fem prosent sammenlignet med i fjor. Likevel økte vi utlånsvolumet med fire prosent. Samtidig er etterspørselen etter bedriftslån, spesielt blant større selskaper, fortsatt økende, skriver Vang-Jensen.

Nordea økte utlån til bedrifter med 12 prosent i kvartalet.

Det er personmarkedet som er Nordeas største inntektskilde, målt i netto renteinntekter. Tallet endte i tredje kvartal på 636 millioner euro, opp fra 571 millioner euro i foregående kvartal. Netto renteinntekter fra bedriftsmarkedet endte på 487 millioner euro, opp fra 444 millioner euro i andre kvartal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.