Den nordiske bankgiganten Nordea henter seg kraftig inn etter pandemien, og leverer vekst på de fleste områder.

I årets andre kvartal leverer Nordea-konsernet et driftsresultat på i overkant av 1,3 milliarder euro, og banken leverer dermed bedre enn det som var ventet på forhånd. Resultatet er mer enn firedoblet, sammenlignet med samme periode i fjor.

Det er ikke bare på konsernnivå Nordea kan fortelle om sterke tall – også i Norge har det vært vekst for storbanken.

I en pressemelding onsdag morgen skriver selskapet at det opplever stor utlånsvekst i Norge, der samlet utlån har økt med åtte prosent sammenlignet med andre kvartal 2020, til tross for en krevende periode påvirket av pandemi.

– ­Vi ser store forskjeller på dem som er rammet direkte av pandemiens effekter, og resten av samfunnet. Den lave renten gir sterke vekstimpulser i økonomien, sier administrerende direktør i Nordea Norge, Snorre Storset.

Kundevekst

Banken har den siste tiden fått mange nye kunder.

– Vi har tatt imot 13.500 nye kunder gjennom andre kvartal, og selv om prisutviklingen flater ut er aktivitetsnivået i boligmarkedet høyt. Mange ønsker finansieringsbevis, og bruker disse. Vi ser også vekst i antallet kunder som nå kjøper fritidseiendommer. Pandemien gjør at vi fortsatt fokuserer på det som er nært oss, sier Storset.

For Nordea Norge steg samlet utlån til 733 milliarder kroner i andre kvartal. Boliglån til privatmarkedet steg med 7,5 prosent som følge av høy aktivitet i boligmarkedet.

Norsk fondsrekord

De siste årene har mange nordmenn fått øynene opp for aksjemarkedet og fondssparing.

Samlet ble det nettohandlet fond for 7,8 milliarder kroner gjennom andre kvartal 2021. Det vil si at det var langt flere som tegnet seg for fond enn som solgte sine posisjoner.

– Den interessen vi ser nå er på et helt annet nivå enn tidligere, drevet av nullrente men også av økt bevissthet i samfunnet, sier Storset.

Banken har tro på en sterk utvikling i Norge fremover.

– Mange bedrifter gjør det svært godt, og ser muligheter. Vi ser nå lyset i tunnelen når det gjelder pandemien, men vi tror nok ikke på den ketchupeffekten som noen av våre konkurrenter har gitt uttrykk for, vi ser heller en jevn god utvikling utover høsten, sier Storset.

Venter høyere kostnader

For Nordea-konsernet ble totale driftsinntekter på 2,4 milliarder euro i kvartalet, og netto renteinntekter var 1,2 milliarder euro.

Konsernet opplyser at den betydelig høyere forretningsaktiviteten i løpet av det seneste kvartalet har resultert i høyere inntekter og bedret resultat, men også i høyere driftskostnader.

Nordeas konsernsjef Frank Vang Jensen oppjusterer kostnadsforventingene.
Nordeas konsernsjef Frank Vang Jensen oppjusterer kostnadsforventingene. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)

Banken oppjusterer sin guiding på kostnader for 2021 til rundt 4,6 milliarder euro, fra tidligere «under 4,6 milliarder euro».

– I løpet av andre kvartal gjorde vi ytterligere fremgang på kostnadsgraden poengterer Nordeas konsernsjef, Frank Vang Jensen i kvartalsrapporten.

Bankens finansielle mål for 2022 er en avkastning på egenkapitalen på minst ti prosent og en kostnadsgrad på 50 prosent. Nordea er godt på vei til å nå sine økonomiske mål for 2022, skrives det i rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.