– Norsk økonomi står sterkt, og mange bedrifter er godt rustet. Veksten vi så gjennom store deler av fjoråret har fortsatt også inn i 2022, sier administrerende direktør i Nordea Norge, Snorre Storset, i en pressemelding.

Ifølge en pressemelding fra Nordea Norge økte utlånsveksten i bedriftsmarkedet med 6,8 prosent annualisert til 242 millioner kroner. Det siste året har veksten vært på ti prosent, ifølge Nordea.

Krigen skaper bekymringer

Nordea fikk 2200 nye bedriftskunder i løpet av første kvartal. Samlet utlån i det norske markedet steg til 761 milliarder kroner, en vekst på fire prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Avsetninger til utlånstap var på 115 millioner kroner.

– Krigen i Ukraina skaper ringvirkninger også her. Vi ser få kunder som er direkte rammet av sanksjoner knyttet til Russland, samtidig ser vi mange kunder som rammes indirekte ved eksempelvis kostnadsøkninger på råvarer og innsatsfaktorer, sier Storset.

Av førstekvartalsrapporten til Nordea-konsernet går det frem at Nordea nå har fullført sin Russland-exit. I tråd med det som tidligere har vært kommunisert, har storbanken nå «initiert de siste skrittene» for å avvikle datterselskapene i Russland.

Det opplyses også at Nordea-konsernet foretok tapsavsetninger for sin direkte finansielle eksponering mot russiske motparter.

Fall i forvaltningskapitalen

Nordea Norge opplyser at forvaltningskapitalen i Nordeas fond ble redusert fra 217,8 milliarder kroner til 211 milliarder kroner i løpet av kvartalet, etter at krigen i Ukraina har preget aksjemarkedene og bidratt til høy volatilitet og tidvis store fall.

– Børsene har svingt mye, men til forskjell fra eksempelvis starten av pandemien har kundene reagert annerledes denne gangen. Vi ser fortsatt at kundene etterspør fond, og der har mange også opplevd at verdiene har tatt seg betydelig opp igjen den siste tiden, sier Storset.

Samlet opplyser Nordea Norge at det ble nettohandlet fond for 1,6 milliarder kroner i første kvartal. Markedsandeler til Nordea i fondsmarkedet økte til 12,2 prosent i kvartalet.

På konsernnivå falt forvaltningskapitalen med fem prosent. Det pekes på markedsturbulens og «sesongmessige variasjoner».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.