Den profilerte finanstoppen Bjørn «Nalle» Wahlroos (66) har informert nominasjonskomiteen i Nordea om sin hensikt å forlate styret i banken, ifølge en melding torsdag.

«Heltidsjobb»

Wahlroos er fra før styreleder i den finske forsikringsgiganten Sampo, som eier If og er største aksjonær i Nordea, og styreleder i den finske papirprodusenten UPM-Kymmene.

Han er også en betydelig privat investor med en formue på over fem milliarder svenske kroner (2015), og omtales ofte som en av Nordens mektigste finansaktører.

– Å være styreleder for en bank er en heltidsjobb og burde utføres av en leder på heltid. Jeg kommer så klart til å fortsette å overvåke utviklingen i Nordea fra min posisjon som styreleder i Sampo, sier Wahlroos til Dagens Industri.

Wahlroos foreslås byttet ut med administrerende direktør i If forsikring, Torbjörn Magnusson, som kom inn i Nordea-styret i 2018.

I en separat melding opplyses det at Magnusson også vil ta over som konsernsjef i Sampo etter Kari Stadigh (64), som førtidspensjonerer seg ved årsskiftet.

Ny storaksjonær

Wahlroos har vært styreleder i Nordea siden 2011. Varselet om at han nå trekker seg kommer kort tid etter at den svenske finanskjendisen og aktivistfondtoppen Christer Gardell (57) kjøpte seg kraftig opp i Nordea.

I desember 2018 la Gardells investeringsselskap, Cevian Capital, rundt syv milliarder kroner på bordet for en eierandel på 2,3 prosent. Det sendte Cevian inn på listen over de største aksjonærene, like stor som det norske Oljefondet.

Christer Gardell, Cevian Capital.
Christer Gardell, Cevian Capital. (Foto: Metso)

Gardell, som er kjent for å ta en aktiv rolle i sine investeringer, uttalte at han så frem til å jobbe med nominasjonskomiteen og med styreleder Wahlroos.

Stikk

Den svenske næringslivsavisen Dagens Industri spekulerte imidlertid i at det lå an til en kamp mellom den svenske og den finske finanstoppen.

– Vi ser spesielt frem til å jobbe med Nordeas hovedaksjonær Sampo. Cevian har stor respekt for Sampos kjerneteam; Björn Wahlroos, Kari Stadigh og Torbjörn Magnusson, sa Gardell på tidspunktet.

Wahlroos ga også uttrykk for det samme.

– Jeg er glad for at Cevian Capital har valgt å investere i Nordea, sa Wahlroos til di.se.

Samtidig antydet Gardell at Nordea hadde sovet i timen.

– Banken handles til rundt 30 prosent rabatt mot konkurrentene på pris mot bokførte verdier. Dette betyr at markedet tror at Nordea kommer til å være klart mindre lønnsom enn konkurrentene. Vi mener at Nordea kan nå konkurrentenes lønnsomhetsnivå, sa Gardell til SvD i desember i fjor.

Vil inn

I en epost til Dagens Industri torsdag sier Gardell at han er fornøyd med at If-sjef Torbjörn Magnusson erstatter Wahlroos som ny styreleder i Nordea.

Han benekter at Cevian skal ha lagt press på Wahlroos til å trekke seg, og sier Cevian kom for sent inn i prosessen for å sikte seg inn mot styreplass. Han bekrefter imidlertid ambisjonen.

– Vi kommer i løpet av det kommende året å jobbe intensivt men konstruktivt mot styret og ledelsen fra utsiden. I stedet kommer vi med stor sannsynlighet til å søke styrerepresentasjon neste år, skriver Gardell i en epost til di.se.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ikke hatt mulighet til å stå to uker i Burgund-kø? Merete Bø har løsningen for deg likevel
DNs vinekspert har smakt seg gjennom vinene som i morgen legges ut for salg på Vinmonopolets spesialbutikker.
06:26
Publisert: