– Det er en langt mer dempet utvikling enn tidligere.

Nordeas norgessjef Snorre Storset gjør opp status etter ett kvartal med nye og strengere regler for boliglån.

For landets nest største bank har disse reglene ført til at utlånsveksten til privatpersoner er halvert i årets tre første måneder. 

Nordea har lånt ut rundt drøyt 250 milliarder kroner til norske privatkunder.

Hysterien er borte

– Vi er nødt til å bruke lengre tid på hver kunde. Særlig regelen om at man ikke kan låne mer enn fem ganger inntekten gjør at kundene er nødt til å redusere ambisjonsnivået sitt – særlig i Oslo, sier Storset.

I første kvartal økte Nordea utlånene til norske privatkunder med tre prosent, mot rundt seks prosent som har vært vanlig de siste årene.

En rekke andre banker har meldt om at boliglånsforskriftene har ført til at flere kunder får nei på lånesøknadene.

Også Norges Banks utlånsundersøkelse for første kvartal, som ble offentliggjort torsdag, viser at bankene har gjort det vanskeligere å få lån. Bankene forklarer innstramningen med endringene i boliglånsforskriften som trådte i kraft ved nyttår.

– I Norge har det vært slik at først kjøper man en bolig, så kjøper man en hytte, så kjøper man en leilighet til barna og så videre. Boliglånsforskriften har dempet dette litt. Det er ikke direkte lav aktivitet, men det er ikke så hysterisk som det var tidligere, sier Storset.

Han viser til perioden med meget sterk prisvekst, spesielt i Oslo.

– Vi fikk kunder inn på kontoret som hadde råd til bolig denne måneden, men som fryktet at de ikke hadde råd til bolig neste måned fordi prisene steg så raskt. Det var bare snakk om å komme seg inn i boligmarkedet for enhver pris, sier han.

Nå venter Nordea at veksttakten i boligmarkedet blir markert lavere fremover.

– Vi tror veksttakten i boligmarkedet vil halveres i 2017, både på grunn av boliglånsforskriften og fordi det kommer flere nye boliger ut i markedet. Det er en sunn utvikling, sier Storset.

Tapte penger på boliglånskunder

Like fullt er boliglånskundene med på å trekke opp resultatet for Nordea Norge.

Netto renteinntekter økte med ni prosent i første kvartal. 

Nordea var blant de første bankene til å sette opp boliglånsrenten i fjor høst, med henvisning til økte pengemarkedsrenter. I perioden etterpå har pengemarkedsrentene falt tilbake igjen.

Nå påpeker Nordea at de lavere pengemarkedsrentene har vært positivt for Nordea, både fordi fundingkostnadene har gått ned men også fordi banken nå tjener mere på boliglån.

– Du må huske på at i tredje og fjerde kvartal i fjor var rentemarginene på historisk lave nivåer. Vi hadde enkelte boliglånskunder vi ikke engang tjente penger på. Idag er rentemarginene fortsatt lave, men vi taper ikke lenger penger på boliglånskunder, sier Storset.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trang bolig? Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
Med rekordhøye boligpriser må flere klare seg på mindre plass. Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
00:22
Publisert: