De amerikanske børsene steg på ukens første handelsdag. Mye tyder på at det har roet seg noe etter en svært turbulent tid, hvor markedene har vært drevet av blant annet Twitter-meldinger fra den amerikanske presidenten Donald Trump.

– Handelskonflikten mellom USA og Kina har ikke eskalert, og det er lite som tyder på at situasjonen i Syria er starten på en stor krig, påpeker sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

– Nå kommer vi nok tilbake til at det er datastrømmen som bestemmer. Det som er bra for vekst, er bra for markedet – selv om det trekker renten opp, sier han.

Frykter overoppheting

Andreassen mener nøkkeltallene i USA hittil i år «alt i alt» har vært på den sterke siden.

– Detaljhandelen og forbruket var på den svake siden inntil februar, men kom seg – og mer enn ventet – i mars. Detaljhandelen er nå tilbake på den gamle vekstbanen, sier Andreassen

Detaljhandelsomsetningen i USA var opp 0,6 prosent på månedsbasis i mars, mot en ventet oppgang på 0,4 prosent, ifølge TDN Direkt.

– Faren for en rask oppbremsing i USA er ikke er så stor nå, selv om konjunkturoppgangen har begynner å bli ganske moden, sier sjeføkonomen.

– Risikoen er nok heller at vi kan få en «boom and bust» - at økonomien blir overstimulert før økte renter, og kanskje også innstramminger i finanspolitikken drar økonomien ned. Aksjemarkedet vil i så fall trolig følge samme mønster, først opp og så ned, sier han.

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) hevet på forrige rentemøte styringsrenten til 1,5-1,75 prosent. Samtidig ble det signalisert ytterligere tre økninger i løpet av året og til neste år.

Svak start

DNB Markets skriver i sin morgenrapport at de ferske detaljhandelstallene fra USA «peker i retning av at starten på året har vært unormalt svak». Meglerhuset mener dette lover godt for andre kvartal.

– Fortsatt lav ledighet, høy forbrukertillit og god inntektsutvikling, blant annet som følge av skattekutt, tilsier at forbruksveksten vil være relativt sterk fremover, skriver analytikerne.

Nye tall for den økonomiske veksten i USA, målt i bruttonasjonalprodukt (bnp), blir publisert i slutten av måneden

– Marstallene var imidlertid langt ifra sterke nok til å hindre at samlet privat forbruk vil trekke bnp-veksten markert ned i første kvartal, heter det i rapporten.

«Overfølsomt»

Nordeas aksjestrateg Ingvild Borgen Gjerde mener investorene på det amerikanske markedet hittil i år har vist tegn på usikkerhet rundt vekstbildet.

Ingvild Borgen Gjerde i Nordea.
Ingvild Borgen Gjerde i Nordea. (Foto: Gunnar Blöndal)

– I fjor var tryggheten knyttet til det gode vekstbildet et slags beskyttelseslag rundt investorene. Når nøkkeltall har skuffet på nedsiden, har dette beskyttelseslaget forsvunnet, sier hun og legger til at utviklingen har gjort markedet «overfølsomt» for blant annet Twitter-meldinger fra president Donald Trump.

Meglerhuset skrev i en rapport at håpet er at resultatsesongen, som startet i USA før helgen, «klarer å overskygge Trumps neste Twitter-tirade».

– Det er fortsatt mye oppmerksomhet på Trump sine Twitter-meldinger, som forrige uke styrte markedet nesten minutt for minutt. Håpet kan være at ettersom rapporteringssesongen går, og selskapene leverer i tråd med forventningene eller bedre enn ventet, vil investorene få selvtilliten litt tilbake, sier Gjerde.

Onsdag åpnet børsen flatt.(Vilkår)

Boligbygg-saken: Slik gjorde vi det
Knut Gjernes og Kjetil Sæter forteller om metode og prosess av Boligbygg-saken til DN under SKUP-konferansen.
01:24
Publisert: