«Å være short på Fauci og hans europeiske motparter har vært en 100 prosent sikker strategi gjennom pandemien, og slik er det fortsatt, mener vi. «Lockdownista-ene» er tilbake i førersetet[ …]».
Slik begynner en analyse ført i pennen av sjefanalytiker Martin Enlund og sjefstrateg Andreas Steno Larsen i Nordea, som ble publisert på bankens nettsider på søndag.
Videre følger nesten 2000 ord der forfatterne blant setter spørsmålstegn ved koronavaksinens effektivitet, offisielle smittetall og sågar en referanse til Nürnbergprosessen.
Analysen skapte en liten storm på Twitter etter at den finske politikeren Mikko Kärnä gikk hardt ut mot innholdet i analysen tidligere i uken. Onsdag er den fjernet fra Nordeas hjemmesider, og DN får opplyst fra Nordea at selskapet nå har satt i gang en intern etterforskning.
– Synspunktene som kommer frem i denne analysen er ikke i tråd med Nordeas offisielle posisjon. Banken følger myndighetenes råd og anbefalinger om covid-19, også når det gjelder vaksiner. Uheldigvis kommuniserer ikke denne rapporten dette, og vi har nå satt i gang en intern gjennomgang av innholdet, skriver banken i en uttalelse.
Nyhetsbyrået Bloomberg omtalte også saken onsdag.
«Må tvinges til å ta den»
Ved hjelp av nettstedet Wayback Machine er det imidlertid fortsatt fullt mulig å finne analysen i sin helhet. Wayback Machine er en tjeneste hvor en kan se arkiverte versjoner av nettsider, selv om de er slettet i etterkant. Det er den ideelle organisasjonen internett Archive som står bak tjenesten.
«Det pleide å være «to uker før kurven flater ut», men på et eller annet vis har det blitt til «fengsle de uvaksinerte (eller verre)». Lockdownista-ene har vært på ferde den siste uken[ …]», skriver Enlund og Steno Larsen, med henvisning til myndigheter rundt om i verden som nå står overfor økende smittetall.
Forfatterne viser til delvis nedstengning i Irland, og at Østerrike «ikke bare har valgt å sette sine innbyggere i fengsel (så langt bare i sine egne hjem), men har stengt ned hele landet og innført vaksinepåbud», som de skriver i analysen.
Østerrike ble i forrige uke det første landet i Europa som innførte et krav om vaksine, etter at landet nå går inn i sin fjerde nedstengning siden pandemien startet. Smittetallene har igjen skutt fart, og folk var ute i gatene for å protestere på de nedstengningen, skrev BBC tidligere i uken.
«Vaksinen er tydeligvis så bra at man må tvinge folk til å ta den. Dette er lite sannsynlig at vil hjelpe mangelen på tillit til systemet», skriver Steno Larsen og Enlund.
Nürnbergprosessen
Videre i rapporten bruker analysesjefen og sjefstrategen delstaten Vermont på USAs østkyst som eksempel på at vaksiner ikke hindrer økende smittetall.
Delstaten har en av USAs høyeste vaksinasjonsrater, men har likevel sett smittetallene øke den siste tiden.
Forfatterne viser til en rapport som hevder at økning i smitte er helt urelatert til graden av vaksinerte, på tvers av 68 land rundt om i verden, samt flere tusen fylker i USA.
De antyder også at såkalte «booster»-doser fører til økt smitte, med Gibraltar som eksempel.
«Hvis man setter til side alt det vi lærte fra Nürnbergprosessen, som for eksempel kroppslig integritet, informerte valg og påvirkningen på samfunnsmessige friheter, så har nedstengninger og vaksinepåbud konsekvenser», heter det i rapporten.
Det vises blant annet til at stengte skoler kan føre til barn som går glipp av utdannelse og «siden mennesker er sosiale dyr, så vil det å stenge dem inne også ha konsekvenser som ikke nødvendigvis kommer til syne i BNP-tall[ …]».
Etter at den finske politikeren Kärnä gikk ut mot analysen, skrev Nordea Finlands offisielle Twitter-konto onsdag at «synspunktene i analysen ikke representerer Nordeas offisielle syn[ …]».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.