De to toppøkonomene Martin Enlund og Andreas Steno Larsen forlater Nordea. Både Enlund og Larsen har siden november vært suspendert etter å ha skrevet en kontroversiell analyse. Den fikk kritikk for å være vaksineskeptisk og inneholdt nazi-referanse.

Larsen har vært sjefstrateg, mens Enlund har vært sjefanalytiker i banken. De to skal ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau ha fått tilbud om å fortsette i Nordea, men har valgt å slutte i banken.

Analysen ble kort tid etter publisering trukket tilbake, og økonomene ble suspendert mens Nordea satte i gang en undersøkelse. Undersøkelsen ble offentliggjort mandag, og konkluderte med at utsagnene og referansene i den ikke samsvarer med Nordeas verdier.

Kontroversiell analyse

Analysen startet slikt:

« Å være short på Fauci og hans europeiske motparter har vært en 100 prosent sikker strategi gjennom pandemien, og slik er det fortsatt, mener vi. «Lockdownista-ene» er tilbake i førersetet. Slik trader du på det».

Videre fulgte nesten 2000 ord der forfatterne satte spørsmålstegn ved koronavaksinens effektivitet, offisielle smittetall og inkluderte en referanse til Nürnbergprosessen etter annen verdenskrig.

Blant annet skal forfatterne ha vist til delvis nedstengning i Irland, og at Østerrike «ikke bare har valgt å sette sine innbyggere i fengsel (så langt bare i sine egne hjem), men har stengt ned hele landet og innført vaksinepåbud», som de skrev i analysen.

Østerrike ble i november det første landet i Europa som innførte et krav om vaksine, etter at landet gikk inn i sin fjerde nedstengning siden pandemien startet. Smittetallene har igjen skutt fart, og folk var ute i gatene for å protestere på de nedstengningen, skrev BBC tidligere den samme uken.

«Vaksinen er tydeligvis så bra at man må tvinge folk til å ta den. Dette er lite sannsynlig at vil hjelpe mangelen på tillit til systemet», skrev Steno Larsen og Enlund.

Etter å ha trukket analysen uttalte Nordea i november:

– Synspunktene som kommer frem i denne analysen er ikke i tråd med Nordeas offisielle posisjon. Banken følger myndighetenes råd og anbefalinger om covid-19, også når det gjelder vaksiner. Uheldigvis kommuniserer ikke denne rapporten dette, og vi har nå satt i gang en intern gjennomgang av innholdet.

Skjerper rutinene

Banken opplyser i en pressemelding at den nå vil gjennomgå rutinene for publisering av slike analyser.

– For å sikre høy kvalitet på Nordea Markets' publikasjoner, styrker vi vår redaksjonelle prosedyre, researchpubliseringsprosess og compliance-retningslinjer. Vi vil fortsette å gi våre kunder analyser og research med høy integritet og relevans, sier Martin Persson, leder for store bedrifter og institusjoner i Nordea.

Mandag ettermiddag bekrefter Steno Larsen på Twitter at han har bestemt seg for å forlate Nordea, og fortsetter:

«2022 vil bli et fantastisk år, og jeg har noen interessante nyheter i vente de kommende ukene. Det betyr også at jeg vil begynne å skrive/tvitre om markedene igjen fra og med i dag!» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.