Gaute Ulltveit-Moe (38) blir Nordeas nye meglersjef innen aksjer ved Oslo-kontoret fra august av.

– Jeg har savnet å ha kolleger rundt meg, sier Ulltveit-Moe.

For ett år siden sa han opp som partner i Arctic Securities. Da hadde han vært med siden oppstarten i 2007. Planen var den gang å begynne som aksjeforvalter på heltid. Han vil ikke ut med hvor mye penger han hadde i markedet, utover at det var et millionbeløp.

– Hvordan gikk aksjeplukkingen?

– Det gikk greit. Det kunne sikkert ha gått bedre. Men det ble uansett et savn å jobbe i et finansmiljø, og gresset var ikke grønnere på andre siden, sier han.

I løpet av de siste ukene er han blitt overtalt til å begynne som leder for norsk aksjehandel hos Nordens største bank og meglerhus.

Langt bak DNB

Nordea er klart størst innen handel i aksjer og obligasjoner i hele Norden. I Norge har banken ligget langt bak DNB på aksjehandel, blant annet målt etter ny egenkapital tilrettelagt for bedriftene. 

På litt over ett år har DNB vært hovedtilrettelegger av til sammen nær 27 milliarder kroner, mens Nordea har tatt hånd om 14,1 milliarder kroner.

– Det trigger meg veldig å få ansvaret i en utfordrerposisjon, sier Ulltveit-Moe.

Han skal jobbe tett sammen med Thorodd Bakken, som er leder for finansiell rådgivning (Corporate & Investment Banking) i Nordea-konsernet.

– Jeg tror det er mulig å bli jevnstore med DNB på aksjeområdet i Norge. Det er vi allerede på obligasjoner, og Nordea har topprangerte analytikere innen viktige sektorer som shipping, olje, finans og sjømat, sier Bakken.

Må bygge opp igjen

Ulltveit-Moe og Bakken jobbet tidlig i karrieren sammen hos svenske SEB, og Ulltveit-Moe ble kjent for å være én av SEBs stjernemeglere i London og kunne dra inn kurtasjeinntekter på over 100 millioner kroner årlig. Det gjorde at han ble invitert med som én av grunnleggerne av Arctic Securities for ti år siden.

For et par år siden skrev DN at Nordea Markets gjorde flere nyansettelser på aksjeanalyse etter svak rangering hos investorene i flere år på rad. Samtidig ble deler av aksjehandelen og finansiell rådgivning (corporate finance) samlet i Stockholm og London.

– Tidligere har meglerhuset kanskje vært kjent for å bruke gassen og bremsen om hverandre, sa Bakken til DN den gang.

I vinter tok Nordea beste plassering innen aksjeanalyse i flere sektorer i den årlige Prospera-undersøkelsen.

– Jeg opplever at det har vært en positiv kulturendring i Nordea det siste året, sier Bakken, og nevner blant annet Casper von Koskulls inntreden som ny konsernsjef for vel ett år siden.

– Han har selv jobbet i meglerhus og er veldig involvert i det vi driver med. Jeg opplever stor tillit hos konsernledelsen til å satse i Norge, sier Bakken.

Læreren som henter skoletrøtte hjemme
Øivind Bache (66) slet selv med skolegangen. Som bilfaglærer har han selv kjørt hjem til studentene for å hente elever som står i fare for å droppe ut tilbake til skolebenken. 13 av 14 elever fullførte fagbrevet.
03:25
Publisert: