Onsdag ettermiddag forrige uke kom beskjeden om at styret i Nordea har besluttet å flytte selskapets hovedkontor fra Sverige til Finland.

Det har opprørt mange svenske kunder som nå flytter milliardbeløp fra Nordea til andre banker i Sverige.

Den svenske nettsiden «Lånbyte» oppgir at to dager etter flyttebeskjeden har allerede kunder med boliglån for over 1,1 milliarder kroner søkt om å flytte fra Nordea til andre banker, skrev Dagens Industri før helgen.

Også andre banker som Länsförsäkringar bank og Skandiabanken meldte om stor pågang av kunder som ønsker å bytte bank.

– Det er utvetydig at det kommer fra ett sted, sier Anders Ohlson, som er sjef for privatkunder i Länsförsäkringar Bank, til Svenska Dagbladet.

Nordea har imidlertid tilbakevist at det foregår en kundeflukt, og sier til DI at flere kunder har kontaktet banken de siste dagene for å søke om nye lån enn de drøyt 30 flere enn normalt som vil flytte boliglånet sitt.

Kan bli stoppet

Men at Nordea står i fare for å miste både mange og store kunder er det liten tvil om.

En stor kunde som nå vurderer å flytte er svensk LO med over 800 millioner svenske kroner i finansielle plasseringer i banken.

– Vi er overbevist om at medlemmene vil at vi skal ha pengene våre i en svensk bank. Derfor starter vi en utredning for å bytte hovedbank, sier den svenske LO-lederen Karl-Petter Thorwaldsson, ifølge en pressemelding.

Flere svenske fagforbund har truet med å flytte flere milliarder kroner fra Nordea hvis hovedkontoret flytter fra Sverige til Finland.

Men selv om flyttingen er besluttet i styret, er det langt fra sikkert at den blir noe av.

Det holder nemlig med at en tredjedel av aksjonærene sier nei til flyttingen før prosessen må innstilles, skriver Svenska Dagbladet (SvD). Nordea planlegger ifølge avisen at spørsmålet skal behandles på den ordinære generalforsamlingen i mars neste år. Ingen av de store aksjonærene i Nordea som SvD har vært i kontakt med har bestemt seg for hvordan de vil stemme.

I tillegg kreves det en rekke godkjennelser fra myndighetene før en eventuell flytting av Nordeas hovedkontor kan bli en realitet.(Vilkår)

Bård Bjerkholt kommenterer: Derfor faller boligprisene, og det vil fortsette i 2018
Det er hovedsakelig to ting som forklarer boligprisenes glideflukt. Dagens Næringslivs Bård Bjerkholt forklarer.
01:19
Publisert: