Sterke selskapsresultater fra USA har så langt bidratt til å redusere frykten for handelskrig og økt politisk uro i kjølvannet av forsvinningen av den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi.

Samtidig bidrar lav amerikansk inflasjon til å dempe bekymringer for at Den amerikanske sentralbanken vil bli tvunget til å heve renten raskere enn den har lagt opp til, høye lange amerikanske renter peker dog i motsatt retning.

Blandede signaler fra Asia, der Kina i forrige uke varslet lavere økonomisk vekst og lovet strakstiltak, gjorde imidlertid sitt til at oppgangen på Wall Street var begrenset, der den brede S&P-indeksen var nær uendret ved ukeslutt.

– Skjørt

Aksjestrateg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea mener sterke selskapstall fra USA blir møtt av en miks av negative nyheter.

«Sentimentet er skjørt for tiden, men asiatiske aksjer starter uken med oppgang. Driveren er en særlig kraftig oppgang i Kina, trolig som en reaksjon på fornyet håp om stimuli etter skuffende BNP-data rett før helgen», skriver Wilter Slørstad i sin markedsoppdatering mandag.

Hun er imidlertid svært optimistisk til at amerikanske selskaper går mot en knallsterk rapporteringssesong. Så langt har 17 prosent av selskapene i den brede S&P500-indeksen med USAs 500 største selskaper rapportert kvartalstall.

«Dersom resten blir som ventet ligger det an til sterk inntjeningsvekst på 22 prosent for tredje kvartal. En god del av dette (omtrent 8–10 prosent) kan vi takke skattekuttene i starten av året for, men selv korrigert for det leverer amerikanske selskaper sterke tall om dagen», skriver hun.

Positiv driver

Nordea-strategen påpeker også at selskapenes omsetning ligger an til å 7,4 prosent i tredje kvartal, om utviklingen fortsetter.

«Det som er minst like oppmuntrende er at omsetningsveksten overrasker positivt, da dette indikerer god utvikling i etterspørselen..(..)..vi ser ikke bort ifra at dette vil fortsette å være en viktig positiv driver for markedene fremover», skriver hun.

Denne uken topper resultatsesongen seg på Wall Street, der over 160 selskaper, inkludert størrelser som netthandelsgiganten Amazon, Google (Alphabet), hamburgerkjeden McDonald's og kredittkortselskapet Visa legger frem resultater.

«Rapporteringen fra USA (er) et lyst punkt i et aksjemarked som sliter litt med å finne fotfeste om dagen», konkluderer strategen.

Syretest

I lys av rentefrykten som har dominert i finansmarkedene den siste tiden kan USAs oppdatering på den økonomiske verdiskapingen (bnp) i tredje kvartal fredag blir bli mer interessant enn normalt, mener hun. Det ventes en bnp-vekst på 3,3 prosent.

«Veksten som er ventet vil trolig også være det som gir best respons fra investorer, det ventes nemlig noe lavere tempo, som kan dempe rentefrykten noe, samtidig som veksten ventes å være solid», skriver Wilter Slørstad.

Onsdag rapporterer blant annet telekomselskapet AT&T, flyprodusenten Boeing, bilprodusenten Ford, Visa, mens torsdag kommer selskaper som oljeselskapet ConocoPhillips, Twitter, Amazon, Alphabet, Daimler, GE, Intel, Microsoft.

En rekke større europeiske selskaper legger også frem resultater denne uken, som storbankene Deutsche Bank og Barclays, oljeselskapet Total, med flere.

Arne Fredly har bestilt sportsbiler for en kvart milliard. Se bilene her.
00:53
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.