Det danske analysebyrået, Nordic Knowledge Partners, har analysert det norske markedet for salg og oppkjøp av selskaper. Selskapet har funnet 33 selskaper som det mener kan komme for salg til høsten.
DN har fått tilgang til et utdrag av listen, deriblant de heteste salgsobjektene.
– Av de 33 selskapene er det blant annet Hurtigruten, Master Marine og Fjord Line som er de mest interessante, sier administrerende direktør i selskapet, Andreas Von Buchwald.
– Fjord Line er et godt case
Alle de tre utvalgte selskapene opererer maritimt og i markeder som krever store investeringer.
– Master Marine selger boligrigger. De er et høyspesialisert selskap i et marked som ikke er så konkurransepreget. Det er for øvrig en positiv trend for offshore-utbygging som vil bidra til en god vekst for selskapet, mener Buchwald.
Både Hurtigruten og Fjord Line seiler mindre cruiseskip langs norskekysten. Fjord Line ble kjøpt opp av Johan Andresens Ferd Capital i 2015, som betalte 200 millioner kroner for en eierandel på 21 prosent. Siden 2015 har omsetningen økt med nær 70 prosent til 1,5 milliarder kroner i fjor.
– Fjord Line er kanskje spesielt interessant. Det har hatt en gjennomsnittlig omsetningsvekst på 21 prosent de siste tre årene og har holdt en inntjeningsmargin på 20 prosent. Vi tror antall reisende mellom Norge og Danmark fortsatt skal stige og at Fjord Line er et godt case. Folk reiser mer, og mer regionalt, også selv om vi får en «dipp» i verdensøkonomien, forteller Buchwald.
Spår oppkjøpsbølge
Tidligere i sommer meldte DN at antall transaksjoner i markedet var langt høyere enn året før og at 2019 kan bli et nytt rekordår.
– Vi forbereder oss på en travel høst, sa partner Simen Mejlænder i advokatkontoret Wiersholm.
Årsaken til at utvelgelsen av Hurtigruten, Fjord Line og Master Marine er at de tre selskapene har hatt en kraftig, sunn, vekst og at de ikke blir mye påvirket av handelskrigen og brexit.
– Selv om vi skulle få en «dipp» i verdensøkonomien, vil disse tre selskapene klare seg godt. De er ikke spesielt sykliske og vi vil ikke bli overrasket hvis noen banker på deres dør og vil kjøpe, sier Buchwald.
Kvalifikasjonene for å bli en «salgskandidat» er at selskapene har vært eid i mer enn tre år og hatt en omsetningsvekst på minst syv prosent eller mer de siste tre årene.
Økte ti prosent i fjor
Hurtigruten har vært en bauta i norsk næringsliv siden 2006 og har i de siste årene investert i skip som bygges med ny teknologi som hybrid og biogass (LNG).
I fjor økte Hurtigruten omsetningen med ti prosent.
– Tallene er gode. Vi er godt fornøyd. Det er et steg på reisen vi har begynt på, sa konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten til DN i forbindelse med årsregnskapet.
– Hurtigruten har vokst kraftig de siste årene og har bikket fem milliarder kroner i omsetning og har mer enn én milliard i driftsresultat, sier Buchwald.
Ved nyttårsskifte får hurtigruten levert sitt andre hybridskip fra Kleven Verft, som det er heleier av fra 2018. Verftet hadde i 2017 negativ egenkapital og tapte 392 millioner kroner før skatt. Tallene for 2018 holder verftet igjen, men det er ventet at tapet er stort og at Hurtigruten har måttet gå inn med mange millioner for å redde leveringen av skipene.
Investorer ser fortsatt etter retail
DN har i en lengre periode rapportert om et kraftig marginfall i varehandelindustrien og spesielt i sportsbransjen merker selskapene svakere resultater.
Markedet for kjøp og salg av selskaper liker heller ikke utviklingen, bekrefter Buchwald.
– Transaksjonsmarkedet blir sterkt påvirket av børsene og makrosituasjonen. Det har allerede blitt vanskeligere å selge sykliske selskaper innen retail og «consumer-goods». Vi venter flest transaksjoner innenfor sektorene infrastruktur, helse og teknologi, sier han.
Men om det kommer gode nok selskaper, tror Buchwald investorer fremdeles er interessert.
– Retail-segmentet er forbi sine «golden-times», men investorer er fremdeles ute etter å investere i de selskapene som har god underliggende vekst og som tar markedsandeler i consumer-markedene, forteller Buchwald.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.