– Det har vært en god vekst i antall personer som eier kryptovaluta, men fortsatt er det mange som ikke rapporterer sine verdier. Vi har økt vår innsats innen både veiledning og kontroll for at også denne delen av økonomien skal bli riktigere beskattet, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark i en pressemelding tirsdag.

Vi har økt vår innsats innen både veiledning og kontroll for at også denne delen av økonomien skal bli riktigere beskattet
Nina Schanke Funnemark

Den rapporterte formuen økte fra åtte milliarder kroner til 20 milliarder kroner fra 2020 til 2021, opplyser Skatteetaten.

Sammenlignet med tidligere år oppgir langt flere personer at de eier kryptovaluta, og inntekt, formue og fradrag fra kryptovaluta øker også kraftig.

Fra 2020 til 2021 har antallet personer med kryptoformue økt fra 15.251 til 41.802.

Samtidig økte den rapporterte inntekten fra én milliard til 8,8 milliarder kroner i samme periode. Mens rapportert fradrag økte fra 307 millioner til 3,4 milliarder kroner.

Skjerper innsatsen

Skatteetaten har den siste tiden skjerpet innsatsen mot skjulte kryptoverdier og bruker ulike virkemidler for å øke etterlevelsen. Ekspertgruppen som jobber med kryptovaluta er også styrket, opplyser etaten i pressemeldingen.

Nå jobber Skatteetaten også med et regelverksforslag som vil gjøre tilbydere av vekslings- og oppbevaringstjenester for kryptoverdier pliktig å gi Skatteetaten opplysninger om transaksjoner knyttet til disse kryptoverdiene og hvem som er kunder.

– Vi har som mål at vi på sikt skal kunne bruke denne informasjonen til å forhåndsutfylte skattemeldingen til kryptovalutakundene, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Åpner for å rette feil

Kryptoverdier er ikke forhåndsutfylt i selvangivelsen, opplyser Funnemark.

– Du må selv passe på å opplyse om disse verdiene. Hvis du har glemt å opplyse om kryptoverdier, så kan du selv endre skattemeldingen din inntil tre år tilbake i tid uten å risikere tilleggsskatt.

Muligheten til å frivillig rette tidligere opplysninger faller derimot bort dersom Skatteetaten har satt i gang kontrolltiltak.

Det samme skjer hvis Skatteetaten har mottatt opplysninger om dine kryptoverdier fra andre, presiserer skattedirektøren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.