Selskaper som utvikler og selger produkter knyttet til medisinsk marihuana har fått en rakettstart på året. Mange av de største selskapene har steget mer enn 50 prosent i verdi siden nyttår.

Den raskt fremvoksende industrien har lenge vært konsentrert rundt Nord-Amerika der en bølge av legaliseringsbeslutninger har skapt et nytt milliardmarked.

Nyhetsbyrået Bloomberg meldte tirsdag at investeringsbanken Canaccord Genuity, som har stått bak mange av de største børsnoteringene av cannabisselskaper i USA og Canada, nå satser for fullt i Europa og har utnevnt en ny leder for bankens marihuana-satsing på kontinentet.

Den nordiske nettmegleren Nordnet sier til DN at mange av selskapets kunder allerede har investert i cannabissektoren.

– På nordisk basis har vi samlet over 15.000 kunder fordelt på de ulike selskapene, men vi ser også i vår statistikk at det er et økende antall nordmenn som investerer i cannabisrelaterte selskaper, sier Mads Johannesen i Nordnet.

Kraftig kursvekst

Selv om det allerede er opprettet flere børshandlede fond (ETF) som investerer i marihuanaaksjer, er det ifølge Johannesen fortsatt enkeltaksjer de fleste investerer i.

– Den største aksjonærgruppen finner vi i Aurora Cannabis, men også selskaper som Tilray og Canopy Growth Corporation er populære blant våre kunder. Når det gjelder ETF’er er ikke dette blitt så populært blant våre kunder, men vi ser absolutt at interessen er tiltagende, sier Johannesen.

De første selskapene innen industrien for medisinsk marihuana opplevde sterk kursvekst i 2017, mens 2018 var et mer turbulent år. Hittil i 2019 har pilene pekt rett oppover.

Et av de største selskapene, Aurora Cannabis, har steget over 50 prosent hittil i år, og har i dag en markedsverdi på rundt 69 milliarder kroner. Det er noe mer en børsverdien til den norske merkevarekjempen Orkla.

To andre av tungvekterne i bransjen, GW Pharmaceuticals og Cannopy Growth, har steget henholdsvis 71 og 64 prosent hittil i år. Sistnevnte har en markedsverdi på over 140 milliarder kroner, og er dermed betydelig større enn Norges fjerde største børsselskap, Aker BP, som har en markedsverdi på drøyt 108 milliarder.

Bobletendenser

Mange kritikere peker på at industrien fortsatt er svært umoden, og at den kraftige kursveksten er en boble. Under kryptofeberen i 2017 var det mange små upopulære selskaper som opplevde kraftige kursbyks etter å ha annonsert nye prosjekterer knyttet til kryptovaluta.

Her i Norge femdoblet gruveselskapet Element sin aksjekurs etter at selskapet annonserte en satsing på kryptovaluta høsten 2017. Aksjen har senere falt tilbake og handles i dag til kurser langt lavere enn før kunngjøringen.

De samme febertendensene preger nå cannabisindustrien. De siste ukene har aksjene til selskapet India Globalization Capital (IGC) mer enn seksdoblet seg i verdi på New York-Børsen. Kursfesten kom etter at selskapet som tidligere drev med import og utleie av elektronikk og tungt anleggsutstyr, annonserte at det ville begynne å selge energidrikker med marihuana-ekstrakt.

Finansavisen MarketWatch har gått IGC etter i sømmene og har funnet flere røde flagg. Avisen påpeker blant annet at IGC har sagt at energidrikken skal produseres i Malaysia, men der er marihuana strengt ulovlig, og kan straffes med lange fengselsstraffer og henrettelse.

IGC-aksjen opplevde også i 2017 et kurshopp da selskapet ville satse på kryptovaluta.

Må vise helseeffekt

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet, mener at det er for tidlig å si om cannabisfeberen er en boble.

– Jeg tror vi får mye av svaret om cannabisrelaterte produkter gir en ønsket positiv helseeffekt. Hvis dette er tilfellet, så har denne sektoren et stort potensial. Det har dog ikke kommet noen klare data på dette enda, men det vil være en viktig driver for videre utvikling av bransjen og aksjekurser som helhet, sier Johannesen.

Aurora Cannabis er den mest populære marihuanaaksjen blant Nordnets kunder. Rundt 9.000 av nettmeglerens kunder i Norden eier denne aksjen. Til sammenligning eier rundt 34.000 kunder aksjer i McDonald's.

– Med andre ord utgjør cannabisrelaterte aksjer relativt små volumer foreløpig, men vi ser helt klart en økende interesse, sier Johannesen.

Ifølge MarketWatch har imidlertid amerikanske forskere konkludert med at legalisering av cannabis i enkelte stater har ført til et solid oppsving i salget av søppelmat, deriblant potetgull, iskrem og kjeks i de aktuelle statene. Så kanskje er også McDonald's posisjonert for å dra nytte av cannabisfeberen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Thor Chr. Jensen: Dette er den egentlige grunnen til at Norwegian henter 3 milliarder
01:30
Publisert: