Det var i pengespillet «Hall of Gods» på Betsson Casino at Eliassen fra Tennfjord på Sunnmøre vant kjempepremien.

– Jeg spilte litt tilfeldig og så vant jeg. Det skal vel litt til for at det smeller to ganger, sier Eliassen.

Investeringene til sunnmøringen har siden gått opp og ned.

I fjor tjente han 4,3 millioner kroner på investeringer gjennom selskapet Anko Invest, der hovedbeholdningen er det børsnoterte oljeselskapet Norwegian Energy Company (Noreco).

Tungt vektet

– Jeg har stort sett kjøpt meg inn i Norwegian Energy, hvor jeg har vært inne siden 2013. Det har gått litt opp og ned. Det er vel ikke så mye mer å si om det, sier Eliassen.

I 2013 tapte Eliassen 11,6 millioner kroner gjennom investeringsselskapet sitt.

– Da gikk det skikkelig ad undas, sier sunnmøringen til DN.

Siden 2013 har imidlertid vinden snudd for investeringene til Eliassen. Han har dekket tapene sine, og ved inngangen til 2018 hadde han et samlet overskudd siden 2012 på 12,3 millioner.

Oljeselskapet Noreco står som den største eierandelen til Eliassen. Ved årsskiftet hadde han 60.000 aksjer til en verdi av 17,3 millioner i selskapet.

I tillegg til Noreco driver Eliassen noe eiendomsutvikling. Han eier også 51 prosent av det Ålesund-baserte blikkenslager og byggeselskapet Langvas as, som produserer forskjellige innretninger innen blikk, stål, fasader og tak.

Tapt i 2018

I år har Noreco falt kraftig på børs, der store verdier er barbert bort. 4. mai falt aksjen fra rundt 370 kroner til 100 kroner, da det ble klart at de 24 forsikringsselskapene Noreco lenge har saksøkt for erstatning ble frifunnet i den danske ankedomstolen Østre Landsret. Søksmålet fra Noreco er på rundt fire milliarder for skader på den danske Siri-plattformen som skjedde i 2009.

I forkant av fallet, da Eliassen eide 60.000 Noreco-aksjer, sikret han seg fra børsfall fra dommen ved å selge seg ut med en andel.

– Jeg sikret meg og solgte noen aksjer i mai, sier Eliassen og forteller at han nå eier rundt 47.000 aksjer i selskapet.

Likevel har ikke investeringen vært positiv så langt i år. Dersom Eliassen solgte seg ut med 10.000 ved inngangen til mai da aksjene var verd 370, kan han ha tjent i overkant av 800.000 kroner siden årsskiftet på å selge seg ut med denne andelen. Men verdifallet på de resterende 50.000 aksjene Eliassen holdt 4. mai tilsvarer rundt syv millioner kroner til august. Det vil si at Eliassen totalt sett har tapt på Noreco-investeringen sin så langt i år.

«Tilnærmet gjeldfritt»

Eliassen har lenge fulgt med i selskapet. Han legger vekt på at selskapet ikke lenger står med stor gjeld:

– Kanskje vi kan komme inn med noe oljeproduksjon. Nå er selskapet tilnærmet gjeldfritt og det er ikke mange som er i dag.

Oljeselskapet hadde per 31. mars en egenkapital på 642 millioner kroner, mens mengden gjeld var på 212 millioner. Det gir en egenkapitalandel av eiendelene på 854 millioner på 75 prosent. Siden inngangen av 2018 har eiendelene i selskapet falt fra 2,3 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Youtube står alltid i hodet ditt
Sander Austad Dale, også kjent som Randulle på Youtube, gir innsikt i hverdagen sin.
01:41
Publisert: