– Vi er den nye bistanden, sier administrerende direktør Kjell Roland i Norfund.

Det statlige fondet med vel 23 milliarder i verdijustert kapital produserte rekordhøye 14 prosent avkastning i fjor.

Roland mener det nå er godtgjort at Norfunds minoritetsinvesteringer i næringsliv og finans i 30 land i Afrika, Asia og Mellom-Amerika er et viktig bidrag til å løfte landene ut av fattigdom.

Fondet har ifølge Roland gitt ni prosent avkastning i snitt over de siste 20 årene. Rekordhøye 14 i fjor kom uten tapsavskrivninger.

Roland registrerer med glede at det nå er full politisk oppslutning fra Frp til SV om at investering i bedrifter med lønnsomhetspotensial er bedre bistand enn rene gaveoverføringer.

Flere med

Tirsdag holder Norfund for første gang egen kapitalmarkedsdag. Et mål er å få private investorer med på laget.

I tillegg til investeringene i bank og bedrift er Norfund engasjert i vel 30 private equity-fond. Det er særlig her Roland vil lokke frem rundt to milliarder kroner fra private fra det han kaller et overkapitalisert norsk marked.

– Vi ser ingen grunn til at avkastningen skal avta, sier Kjell Roland.

Best i kraft

Ifølge Roland gjorde Norfund det best i Afrika og Asia i fjor, Mellom-Amerika var svakere.

– Av de største plusspostene er salg av vannkraft til Statkraft i Latin-Amerika og India. Banker i Afrika gjorde det også bra, sier han.

Roland mener langvarig oppbygging av kompetanse, konsentrasjon om få land og bruk av lokale ansatte på Norfunds fem kontorer ute har bidratt sterkt.

– Lokale ansatte er nødvendig for å kjenne kulturen og å kjenne til forretningspartnere. Utlendinger som flyr inn og flyr ut holder ikke, sier han.

En annen faktor gjør også Norfund-sjefen tilfreds med 2017:

– Vi hadde 0,9 prosent i forvaltningskostnader. Det er så vidt jeg vet det laveste i noen bistandsorganisasjon, sier Kjell Roland. (Vilkår)