For første gang siden 2011 betaler Storebrand ut utbytte. Utbyttet for 2016 blir 1,55 kroner per aksje. Analytikerne TDN Finans har snakket med ventet på forhånd et utbytte på 1,10 kroner per aksje. 

Pensjons- og forsikringsleverandøren – som i år fyller 250 år – la frem et konsernresultat på 2,5 milliarder kroner før skatt for 2016.

– Storebrand leverer et godt resultat preget av vekst i pensjon og bank, sterk kostnadskontroll og gode finansresultater. Vi har lykkes med gjennomføringen av planlagte tiltak og styrket konsernets soliditet. Det er svært gledelig at vi nå betaler utbytte for første gang på flere år, sier konsernsjef Odd Arild Grefstad. 

Storebrand er det selskapet på Oslo Børs som har flest aksjonærer. Disse kan nå vente seg en samlet utbetaling på drøyt 700 millioner kroner,

Lover mer utbytte

Storebrand har brukt de siste årene til å styrke kapitalen i selskapet for å oppfylle kravene innenfor det såkalte Solvens II-regelverket, samt sette av mer midler til pensjoner fordi nordmenn lever lenger. 

 – Etter de siste årenes målrettede arbeid med å styrke solvensmarginen og oppreserveringen for økt levealder, utbetaler vi utbytte for første gang siden 2011. Vi forventer en gradvis økning i utbyttegraden de neste årene, sier Grefstad. 

Ifølge regnskapsrapporten forventes det for 2017 et utbytte på over 35 prosent av konsernresultatet før amortisering etter skatt. For 2016 var det tallet 2,1 milliarder kroner. 

Godt år for pensjonsparere

Storebrand sitter med svimlende 258 milliarder kroner i såkalt garantert pensjon. Dette er midler som selskapet hvert år må forvalte som om alle pensjoner skulle betales ut samtidig, selv om det kan være 20–30 år til kunden faktisk går av som pensjonist. 

Men tallet er synkende. Det er innskuddspensjon som er det hyppigst brukte pensjonsordningen hos bedriften nå. Her setter arbeidsgiver av et visst beløp per arbeidstager hvert år. Det er arbeidstageren som har risikoen for hva slags avkastning pensjonsmidlene får. Pengene settes inn i aksje- og renter. 

– Fjoråret ble et godt år for arbeidstagere med innskuddspensjon. Storebrands tre vanligste spareprofiler for innskuddspensjon, Forsiktig, Balansert og Offensiv, hadde en avkastning i 2016 på henholdsvis 5,0 %, 7,4 % og 9,6 %. Dette er konkurransedyktig avkastning og godt over inflasjon og lønnsvekst. Det er gledelig for pensjonskundene våre, sier Grefstad.

Skal tilby grønne boliglån

Storebrand ble kåret til verdens nest mest bærekraftige selskap under World Economic Forum i Davos i januar.  Selskapet har lenge tilbudt bærekraftige fond. Nå skal kundene få anledning til å låne og forsikre seg på en "grønnere" måte. 

– I tillegg til Storebrands verdensledende posisjon innenfor bærekraftig kapitalforvaltning, lanserer vi nå nye bærekraftige produkter, som bærekraftig boliglån og grønnere husforsikring. -Vi ønsker å hjelpe nye og eksisterende kunder i en mer bærekraftig retning, slik at de lettere kan redusere klimautslippene sine, ikke bare på bolig, biff og bil, men også børs, sier Grefstad.

Kjøp, kjøp, kjøp

Danske Bank Markets skrev i en oppdatering før kvartalsrapporten at de fortsatt ser oppside i Storebrand-aksjen. Dette er hovedsakelig drevet av en ventet tilbakevending til utbytte, mindre krevende solvenskrav på grunn av høyere renter i Norge, men også muligheten for strukturelle tiltak.

Av de elleve analytikerne anbefaler åtte kjøp av Storebrand-aksjen, mens en har en hold/nøytral-anbefaling og to anbefaler salg av aksjen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Forbereder blodslit til fjells
- Vi gjør det fordi vi liker det, sier de to advokatfullmektigene Line Sogn Plassen og Ingeborg Kristine Lind om treningen før norges tøffeste fjellskirenn.
03:10
Publisert: