Onsdag morgen la Norges Bank Investment Management (NBIM) frem en rapport om bærekraftig bruk av havene og forventningene som vil rettes mot selskapene Oljefondet investerer i.

– Havet er en vesentlig del av økosystemet og bidrar til økonomisk aktivitet. Vi forventer at selskapene håndterer både utfordringer og muligheter knyttet til bærekraftig bruk av havet, sier NBIM-sjef Yngve Slyngstad i en pressemelding.

Oljefondet, eller Statens Pensjonsfond Utland som det egentlig heter, vil fremover stille krav til at selskaper integrerer hensynet til bærekraftig utnyttelse av havet i sin strategi og risikohåndtering. Selskapene må også være åpne om sine prioriteringer og rapporterer om mål.

– En rekke selskaper drar nytte av havet i sin virksomhet. En del økonomisk aktivitet har en negativ påvirkning på livet i havet. Samtidig byr havet på nye og bærekraftige forretningsmuligheter for selskaper, skriver NBIM i pressemeldingen.

Til kamp mot plast i havet

Forvalterne av Oljefondet understreker at forventningene som nå er formulert er rettet mot både selskaper med aktiviteter på eller i havet og selskaper med landbaserte aktiviteter eller verdikjeder som er avhengige av eller påvirker havet.

– Det inkluderer bransjer som skipsfart, fiskeri og havbruk, men også dagligvarehandel, verdikjeden for plastikk og landbruksvarer, skriver NBIM.

I sin rapport understreker NBIM at selskapene skal identifisere og overvåke risiko knyttet til både produksjon og bruk av sine produkter, samt knyttet til hvilke effekter produktet har på miljøet etter bruk og som avfall. Problemet med økende plastavfall i havet hører inn her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Han var verdensøkonomiens mektigste gjennom tiår, og «alle» lyttet til hans mantra
Da krisen slo inn, ble de tatt fullstendig på sengen.
01:57
Publisert: