Rentemøtet neste uke er et såkalt mellommøte der Norges Bank ikke kommer med noen ny rentebane eller pengepolitisk rapport og de har vanligvis ikke heller hatt noen pressekonferanse.

Selv om det vil være begrenset med informasjon i pressemeldingen, mener sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB at det blir spennende å se hvilke signaler de sender og hvordan de tolker de økonomiske effektene av økt smitte og nye restriksjoner, som vil påvirke veksten.

– Det kommer mye data før neste pengepolitiske rapport, men allerede nå vil de kunne indikere hvordan nye restriksjoner for oss og våre handelspartnere vil påvirke veksten, sier hun.

Økonomenes forventninger for styringsrenten:

  • Handelsbanken C. Markets 0,00
  • SEB 0,00
  • Nordea Markets 0,00
  • DNB Markets 0,00
  • Swedbank 0,00
  • Danske Bank Markets 0,00
  • Sparebank 1 Markets 0,00

Vil oppfattes «soft»

Også seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets forventer at Norges Bank vil adresse den økte usikkerheten, men poengterer at det realøkonomiske bildet mer eller mindre er uendret fra forrige rapport. Alt annet likt forventes veksten å være anslått noe svakere enn tidligere i høst, og Hov mener kommentaren fra Norges Bank vil oppfattes som ganske «soft».

Ettersom de økonomiske konsekvensene av økt smitte fortsatt er usikre, mener sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank at det er lite trolig at risikoen vil bli spesifisert utover at Norges Bank erkjenner økende risiko.

Merkel advarer før vinteren: – Fire lange, vanskelige måneder
Forbundskansler Angela Merkel sier Tyskland er i en dramatisk situasjon og forsvarer avgjørelsen om nok en nedstengning.
00:57
Publisert:

– Selvsagt betyr økningen i antallet koronasmittede i Europa, inkludert Norge, og den tilhørende gjeninnføringen av koronarestriksjoner en klar økning i nedsiderisikoen fremover som Norges Bank må adressere, sier sjeføkonomen.

Liten grunn til å frykte for lav inflasjon

– Veksten i norsk økonomi har vært akkurat som ventet, og ledigheten har falt som antatt. Også veksten i global økonomi har vært på linje med, eller marginalt bedre, enn ventet. Inflasjonen var riktignok noe lavere enn ventet i september, men er fortsatt godt over inflasjonsmålet på 2 prosent, og så lenge kapasitetsutnyttelsen øker er det liten grunn til å frykte at inflasjonen skal bli for lav, sier han videre.

Norges Bank offentliggjør rentebeslutningen torsdag 5. november klokken 10:00.

@TDN Direkt(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.