Onsdag ble det offentliggjort en ny søkerliste til stillingen som visesentralbanksjef med ansvar for Oljefondet.

Her er søkerne:

Spesielt to søkere stikker seg ut: Finanstopp Arthur Sletteberg (60) og sjeføkonom Øystein Børsum (45). Sistnevnte har tidligere jobbet i både Finansdepartementet og Norges Bank.

– Dette er viktige, utfordrende og meningsfulle oppgaver. Jeg er ikke misfornøyd med jobben jeg har i Swedbank, men denne jobben er helt spesiell, sier Børsum til DN.

– Hvem tok den første kontakten, du eller Finansdepartementet?

– Det vil jeg at Finansdepartementet svarer på. Jeg har vært i dialog med Finansdepartementet i denne prosessen, svarer Børsum.

På spørsmål om hva slags erfaring og kompetanse han har på kapitalforvaltning, svarer han:

– Jeg har erfaring fra å jobbe i avdelingen for formuesforvaltning i Finansdepartementet, som jobber med Oljefondet. De siste årene har jeg jobbet mye med kredittmarkedene i Swedbank, og som en del av doktorgraden i makroøkonomi var jeg innom finansiell teori, svarer Børsum.

Sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank vil bli ny banktopp.
Sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank vil bli ny banktopp. (Foto: Javad Parsa)

Finansråden beklaget feil

Det er én kvinne blant de åtte søkerne, Gabriela Mundaca (64), som blant annet har erfaring fra Norges Bank, Verdensbanken og Frisch-senteret ved Universitetet i Oslo. Det har ikke lyktes DN å komme i kontakt med Mundaca.

Dette er søkerunde nummer to etter at Finansdepartementet i mars måtte vrake toppkandidaten i den første runden.

Stabssjef Birger Vikøren i Norges Bank hadde blitt oppfordret av Finansdepartementet til å søke, men ble senere avvist fordi han har en sønn som er ansatt i departementet.

Det skjedde etter at DN sendte departementet en forespørsel om den familiære relasjonen og spurte om den er i tråd med Sentralbankloven. I sentralbankloven står det at medlemmer av hovedstyret i Norges Bank ikke kan ha nærstående i eksempelvis departementet, for å sikre uavhengigheten til banken.

Vikøren skrev i mars et innlegg i DN der han langt på vei anklaget departementet for å ikke kjenne loven godt nok. Noen timer senere, beklaget finansråd Hans Henrik Scheel «feilen».

Finanstopp står på listen

Finansdepartementet begrunnet ny utlysning etter påske med at det ønsket «å øke søkertilfanget». Det er nå doblet fra fire til åtte søkere.

Departementet opplyser at de og hodejeger har hatt kontakt med et titall personer i søknadsprosessen. Ansvarlig hodejeger er Are Skeie i Backer Skeie.

I den første runden var det kun to reelle kandidater: Arthur Sletteberg og Birger Vikøren.

Sletteberg opprettholder søknaden. Han er administrerende direktør ved Nordic Microfinance Initiative og styremedlem i Arctic Securities.

Arthur Sletteberg opprettholder søknaden til stillingen som ny visesentralbanksjef.
Arthur Sletteberg opprettholder søknaden til stillingen som ny visesentralbanksjef. (Foto: Elin Høyland)

– Dette er i mine øyne fortsatt en spennende jobb. Jeg oppfatter meg selv som en kvalifisert og relevant kandidat, som kanskje har en litt annen profil enn enkelte av de andre. Nå er det opp til Finansdepartementet å vurdere søkerne opp mot oppgavene som er lagt til stillingen, og den samlede kompetansen i sentralbankledelsen, sier Sletteberg til DN.

Norges Bank har vært uten en visesentralbanksjef med ansvar for Oljefondet siden desember. Da ble det kjent at daværende visesentralbanksjef, Jon Nicolaisen, ikke ble sikkerhetsklarert for jobben.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.