– Oppgangen tirsdag skyldes at de amerikanske myndighetene varslet at visse varer unntas høyere toll. Det innebærer blant annet mobiltelefoner, laptoper, en generell oppmyking av de meldingene som Trump ga for et par uker siden, sier Magne Østnor, som er valutastrateg i DNB Markets.

Sent i juli signaliserte den amerikanske presidenten Donald Trump at landet ville øke tollene på elektroniske varer fra Kina som mobiltelefoner, datamaskiner og annet opp til 10 prosent. Økningen var ikke overraskende, det var derimot tidspunktet.

Mange forventet at økningen ville skje i september, og den plutselige økningen satte i gang en korreksjon på verdens finansmarkeder.

De økte tollavgiftene på elektronikk blir nå utsatt til 15. desember.

«Alt» stiger

Hovedindeksen på Oslo Børs, oljeprisen og de amerikanske børsene stiger.

Børsene har falt mye de siste dagene, og toll-meldingen satte fart på en positiv korreksjon.

– Når markedene har beveget seg kraftig, har de en tendens til å rette seg opp igjen noe, og sånn sett var dette en katalysator for en positiv korreksjon, men det er vanskelig å si at det var bare den listen som skapte oppgangen tirsdag, sier Østnor.

  • Oslo Børs stengte opp 0,93 prosent
  • Oljeprisen er opp 5,0 prosent
  • Nasdaq Composite er opp 2,0 prosent
  • S&P 500 er opp 1,74 prosent
  • Dow Jones er opp 1,73 prosent

Setter opp tollene etter Black Friday

– Det er noen som mener det ikke er tilfeldig at de utsetter tollen til etter Black Friday, forteller Østnor.

De varene som det var varslet økt toll for er i større grad varer som importeres og selges direkte til konsumenter. En økning i toll vil føre til en direkte prisøkning for konsumenter på varer de har et godt forhold til prisen på, for eksempel iPhone.

– Jeg tror unntaket i stor grad handler om å skaffe seg støtte i befolkningen, sier Østnor

Men at også tollene på elektronikkvarer fra Kina skal opp, det er ikke valutastrategen usikker på.

– Vi tror alle importerte varer fra Kina vil få en toll på 25 prosent til slutt, sier Østnor.

Usikkerheten til veksten i verdensøkonomien faller i stor grad ned på den usikre utviklingen i handelskrigen og i forhold til hva landene kommer til å bruke av våpen.

– Jeg tror ikke effekten av denne meldingen har stor påvirkning på veksten i verdensøkonomien, sier Østnor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.