Norges Bank varslet torsdag formiddag at den setter opp styringsrenten 0,25 prosentpoeng. Det nye rentenivået er på 2,5 prosent – det høyeste siden 2009.
Dette etter tre rentehevinger på 0,5 prosentpoeng det siste halvåret.
Kort tid etter rentebeslutningen falt kronekursen marginalt målt mot både euro, amerikanske dollar og svenske kroner.
En euro koster i skrivende stund 10,32 kroner, og er blitt rett over én øre dyrere siden rentebeskjeden.
Samtidig koster en amerikansk dollar 10,57 kroner, en oppgang på fire øre etter Norges Banks rentebeskjed.
Fall i norsk statsrente
Det skal nevnes at kronesvekkelsen mot dollar også kommer etter at den amerikanske sentralbanken (Fed) onsdag varslet at den setter opp sine renter med 0,75 prosentpoeng. Dette er den fjerde «triple» rentehevingen på rad.
Dette blant annet fordi det øker rentedifferansen mellom Norge og eurosonen og USA, og globalt trekkes normalt kapitalen mot markedene med høyere rente.
Etter rentebeskjeden fra Norges Bank falt renten på norske statsobligasjoner med ti års løpetid fra rett over 3,42 prosent til nærmere 3,36 prosent i løpet av tyve minutter.
– Notorisk sensitiv
Utviklingen kommer etter at flere valutaanalytikere har spådd fallende kronekurs de kommende månedene.
– Den norske kroner er notorisk sensitiv for endinger i det globale investeringsmiljøet, og stikker seg ut som en av valutaene som gjør det svakest i tider med lav økonomisk vekst og strammere pengepolitikk, sa valutaanalytiker Kristoffer Lomholt hos Danske Bank forrige uke.
Han pekte på at fersk data tilsier en videre renteoppgang og innstramning fra den amerikanske sentralbanken, ofte omtalt som «Fed» – noen den også gjorde onsdag, med nok en trippel renteheving.
På forhånd var både sjeføkonomene og valutamarkedet delte i spådommen om Norges Bank ville annonsere en renteheving på 0,25 eller 0,5 prosentpoeng. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.