Tirsdag la Oljefond-sjef Yngve Slyngstad og sentralbanksjef Øystein Olsen fram en ny treårs-plan for Oljefondet, strategiplanen for 2017 - 2019.

I fondets forrige strategiplan fra 2014 til 2016, varslet det flere eiendomsinvesteringer, økt risiko og flere ansettelser, deriblant 200 nye eiendomsspesialister.

Les også: Så mye tjente oljefondet i fjor

Nå legges det opp til kun 120 ansatte i eiendomsforvaltningen, heter det i den nye strategiplanen.

Allerede i mars ifjor, varslet Slyngstad at han trekker i bremsen. Noen måneder senere, gikk Stortinget med på forslaget fra Finansdepartementet om å fjerne målet om at eiendomsinvesteringene skal utgjøre fem prosent av fondet.

– Hvor mange ansatte vi har på eiendom avhenger av hva slags type eiendomsstrategi man gjennomfører. Hovedstyret skal i løpet av året legge en strategiplan for de neste tre årene. Det betyr i utgangspunktet at vi selvsagt ikke blir 200 i løpet av inneværende år, sier Slyngstad.

Karsten Kallevig er Oljefondets eiendomssjef.
Karsten Kallevig er Oljefondets eiendomssjef. (Foto: Fartein Rudjord)

Forventet økning

Det var lenge en forventning om at finansminister Siv Jensen ville øke rammen. Oljefondet ville øke andelen eiendom til ti prosent, med et slingringsmonn på fem prosent på toppen, men fikk nei fra Jensen.

Oljefondet er blant de største utenlandske investorene av eiendom på Manhatten i New York. I London eier blant annet Oljefondet 25 prosent av den populære handlegaten Regent Street i London.

Det jobber litt over 100 personer i Norges Real Estate Management, som ledes av eiendomssjef Karsten Kallevig.

Krangling på bakrommet

Det har vært usedvanlig mye støy rundt arbeidet med strategiplanen og budsjettet i Norges Bank i år.

DN skrev i januar at sentralbanksjef Øystein Olsen fikk krass kritikk av Norges Banks representantskap for mangel på «fastlagt strategi og mål.»

Representantskapet ønsket seg en konkret strategi og la ved merknader i godkjennelsen av budsjettet for 2017, deriblant dette:

«Representantskapet ber hovedstyret om å legge frem ­fastsatte strategier og mål for ­perioden 2017–2019, samt kost/nyttevurderinger for strategiske valg, samlet for Norges Bank og for virksomhetsområdene.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Reidar Sandal (i midten) har bedt om en mer konkret strategi fra Oljefondet innen 15. mai. Fra venstre: Administrerende direktør Yngve Slyngstad i Oljefondet og sentralbanksjef Øystein Olsen. Bildet er tatt fra fjorårets høring på Stortinget om Oljefondet.
Reidar Sandal (i midten) har bedt om en mer konkret strategi fra Oljefondet innen 15. mai. Fra venstre: Administrerende direktør Yngve Slyngstad i Oljefondet og sentralbanksjef Øystein Olsen. Bildet er tatt fra fjorårets høring på Stortinget om Oljefondet. (Foto: Ida von Hanno Bast)
Sony Super Slomo Demo
Sony viser frem sin nye super saktefilm og automatiske bildefunksjon.
01:59
Publisert: